Hlavní obsah

Chci průhlednou zeď, kterou uprchlíci nepřelezou, řekl Trump u prohlídky prototypů

Americký prezident Donald Trump si v úterý v Kalifornii prohlédl návrhy podob zdi, kterou chce vybudovat na hranicích s Mexikem. Čekalo tu na něj osm prototypů, které jsou různě vysoké a využívají různé materiály. Podle médií Trumpa nejvíce zajímalo, která ze zdí je nejhůře překonatelná, podmínku měl i na průzor na druhou stranu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Donald Trump u prohlídky osmi prototypů zdí, které by mohly oddělit USA a MexikoVideo: AP

 
Článek

Jednotlivé prototypy jsou vysoké až devět metrů, čtyři z nich jsou postaveny z betonu, další využívají i jiné materiály. Prezidenta zajímalo, která zeď je nejhůře překonatelná prý kvůli tomu, že někteří přistěhovalci „jsou jako profesionální horolezci”.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump u jednoho z prototypů možné budoucí zdi oddělující USA od Mexika

„Jsou neuvěřitelní horolezci. Některé z těchto zdí přelézt neumí. Některé ano. Takové zdi stavět nebudeme,” uvedl. Poté prohlásil, že dává přednost takovému typu zdi, skrz který je vidět. „Musíme vědět, co se děje na druhé straně zdi,” řekl prezident s tím, že bez průhledové části by nebylo vidět, zda zločinci nejsou jen na krok od vás.

Foto: Reuters

Donald Trump při prohlídce návrhů zdí, které by mohly oddělit USA a Mexiko, vyjádřil mimo jiné přání na její obtížnou překonatelnost.

Stavbu zdi označil Trump za důležitou. „Pokud nemáte systém zdí, nebudeme mít ani zemi,” dodal. Od pomezní bariéry si slibuje ochranu před pašováním drog, snížení kriminality a zabránění nelegálnímu překračování hranic.

Foto: Reuters

Donald Trump při tiskovém brífinku u osmi návrhů protiimigrační zdi

Trump v minulosti opakovaně prohlásil, že stavbu zaplatí Mexiko. To platbu důrazně odmítá. Podle prezidenta ale jižní soused USA zeď zaplatí, i když to může být nepřímo.

Foto: Reuters

Návštěvu Donalda Trumpa u návrhů nové protiimigrační zdi doprovázely protesty proti, ale i pro splnění Trumpova předvolebního slibu postavit zeď mezi USA a Mexikem.

Proti realizaci prezidentova předvolebního slibu demonstrovala asi stovka lidí, zhruba 250 Trumpových příznivců naopak stavbu zdi podpořilo, napsala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump u prohlídky osmi prototypů zdí, které by mohly oddělit USA a Mexiko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám