Hlavní obsah

Čínský prezident Si Ťin-pching poblahopřál Zemanovi ke zvolení

Aktualizováno

Čínský prezident Si Ťin-pching v sobotu poblahopřál svému českému protějšku Miloši Zemanovi ke znovuzvolení. Informovala o tom agentura Nová Čína. Prezident nejlidnatější země světa podle ní v gratulaci uvedl, že v posledních letech zažívají bilaterální vztahy prudký rozvoj a že je připraven posunout strategické partnerství obou zemí na vyšší úroveň.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Čínský prezident rovněž připomněl, že Česká republika byla jednou z prvních zemí, které uznaly Čínskou lidovou republiku a navázaly s ní také diplomatické vztahy.

Také ruský prezident Vladimir Putin Zemanovi poblahopřál. Západní tisk píše o Zemanovi jako o „proruském politikovi” či „Putinově příteli”.

„Vítězství prezidenta, který v uplynulých letech často vystupoval populisticky a skepticky vůči EU, by mohlo posílit jeho politický kurs – a spolurozhodne také o tom, kdo bude Česku do budoucna vládnout,” píše server Süddeutsche Zeitung.

Deník Bild napsal, že Putinův přítel vyhrál volby v Česku. „Zeman platí za proruského, zatímco Drahoš chce členskou zemi EU a NATO orientovat silněji na Západ.”

Reklama

Výběr článků

Načítám