Hlavní obsah

Šanghaj bude v roce 2035 mít maximálně 25 miliónů obyvatel, rozhodly úřady

– Šanghaj

Čínské velkoměsto Šanghaj, které je finančním centrem země, chce do roku 2035 udržet počet obyvatel na 25 miliónech. Na svém webu to oznámila čínská státní rada, která plní funkci vlády, s tím, že schválila plán rozvoje Šanghaje s příslušným populačním limitem, napsala v úterý agentura Reuters. Podle agentury Nová Čína žilo na konci roku 2015 ve městě 24,15 miliónu stálých obyvatel.

Foto: Pavel Urban, Právo

Panoráma obchodní zóny Pchu-tung se Šanghajským světovým finančním střediskem, přezdívaným otvírač lahví.

Článek

„Do roku 2035 bude kontrolovaná populace v Šanghaji činit asi 25 miliónů a celkové území vyčleněné pro výstavbu nepřesáhne 3200 kilometrů čtverečních,” uvedla státní rada v prohlášení.

Cílem omezení je, jak rada uvedla, boj proti nemoci velkoměst, což jsou zahlcená doprava, znečištěné životní prostředí a nedostatečné veřejné služby včetně vzdělání a zdravotní péče. Řada čínských měst, jak Reuters připomněl, se potýká s růstem cen nemovitostí a s tím související obavou z realitní bubliny, která by svým prasknutím mohla ohrozit hospodářství země.

Počet obyvatel Šanghaje v posledních letech prudce roste. Zatímco v roce 2000 zde žilo 16 miliónů lidí, nyní je to podle oficiálních údajů přes 24 miliónů lidí. Deník South China Morning Post nicméně s odvoláním na vládní zdroje poznamenal, že skutečný počet obyvatel bude asi 30 miliónů, neboť do města se přistěhovala řada lidí za prací, kteří se zde úředně nepřihlásili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám