Hlavní obsah

Úřady chtějí 130 miliard za propuštění saúdského prince bin Talála

Rijád

Saúdskoarabské úřady požadují šest miliard dolarů (přes 130 miliard Kč) za propuštění jednoho z nejznámějších místních princů Valída bin Talála, který byl v listopadu zadržen v rámci rozsáhlé protikorupční čistky v zemi. Informoval o tom britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Fahad Shadeed, Reuters

Princ a miliardář Valíd bin Talál (archivní snímek)

Článek

Padesátý sedmý nejbohatší muž světa byl zatčen spolu s dalšími desítkami vlivných osobností, včetně princů, ministrů, podnikatelů a představitelů armády. [celá zpráva] Někteří už byli propuštěni z provizorního vězení v luxusním hotelu Ritz Carlton v Rijádu výměnou za finanční vyrovnání. Částka, kterou stanovily úřady v případě prince bin Talála, je podle The Daily Telegraph patrně jedna z nejvyšších.

Deník The Wall Street Journal uvedl, že hodnota bin Találova majetku se odhaduje na 18,7 miliardy dolarů (přes 405 miliard Kč) a že se princ bude patrně snažit přesvědčit úřady, aby přijaly jako platbu podíl v jeho obchodní společnosti.

Mezi zatčenými při protikorupční razii byl i princ Mutab bin Abdalláh, přímý člen královské rodiny. Na konci listopadu se dostal na svobodu, když zaplatil saúdskoarabským orgánům více než miliardu dolarů (nyní 21,7 miliardy Kč). Korupci přiznal.

Protikorupční operaci spustila speciální komise, kterou zřídil korunní princ Muhammad bin Salmán, podle některých ve snaze o upevnění moci. Úřady odhadují, že království v posledních desetiletích kvůli korupci přišlo asi o 100 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám