Hlavní obsah

Maltskou investigativní novinářku zabila bomba v autě

– Valletta

Výbuch bomby nastražené v autě v pondělí zabil známou maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou. Maltský premiér Joseph Muscat označil vraždu za barbarský čin a zároveň za útok proti svobodě projevu, uvedla agentura AP.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová na archivním snímku.

Článek

Výbušnina explodovala, když třiapadesátiletá žurnalistka a blogerka opouštěla ve svém vozidle své bydliště v obci Bidnija. Galiziová si nedávno stěžovala na to, že jí bylo vyhrožováno smrtí.

„Všichni vědí, že Caruanová Galiziová byla moje ostrá kritička, jak po politické, tak osobní stránce, a stejně kritizovala i ostatní,” citovalo premiéra Muscata zpravodajství BBC. Šéf vlády zdůraznil, že pro takový čin nemůže v žádném případě existovat ospravedlnění. „Nepolevím, dokud nebude dosaženo spravedlnosti,” dodal.

Foto: Rene Rossignaud, ČTK/AP

Vůz zničený bombou, ve kterém zahynula maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová.

Galiziová byla aktivní hlavně na webu, kde ji podle deníku The Guradian občas četlo více čtenářů než všechny maltské noviny dohromady. Web Politico ji nedávno přirovnal k „ženě-WikiLeaks”, protože její investigativní texty často odhalovaly prostředí politiky a podsvětí na Maltě.

V posledních dvou letech se Galiziová zaměřovala zejména na odhalování skutečností, které vyplynuly z takzvané kauzy Panama Papers. Ta v loňském roce ukázala, kteří světoví politici či podnikatelé ukrývali své příjmy v daňových rájích. Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů tehdy zveřejnilo přes 11 miliónů dokumentů, které unikly z tehdy čtvrté největší právní offshoreové kanceláře Mossack Fonseca.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám