Hlavní obsah

Bylo to jak známkování neposlušných žáků, zkritizoval Zeman Trumpův projev v OSN

– New York • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman označil Trumpův projev v OSN za známkování neposlušných žáků. Mezinárodní společenství by podle něj nemělo být založeno na stylu žák-učitel, řekl českým novinářům v New Yorku. Zeman rovněž uvedl, že ho ruský prezident Vladimir Putin pozval do Soči. Na plánovanou návštěvu Ruska odletí v půli listopadu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman na návštěvě USA během rozhovoru s novináři, vpravo jeho mluvčí Jiří Ovčáček

Článek

Zeman Trumpovo vystoupení okomentoval na tiskové konferenci na závěr své pracovní cesty v USA, kde se stejně jako Trump a další státníci zúčastnil všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Poznamenal, že vystoupení Trumpa vnímal jako postupné známkování jednotlivých zemí.

„Takže jsem si říkal, dobrá, Severní Korea, odporná diktatura, nic proti tomu. No a teď šel dál, Venezuela, no, Írán, no, tak tam už je určitý rozpor, protože jak víte, sankce byly uvolněny a bylo dosaženo určité dohody s Íránem,” podotkl český prezident. V případě Kuby připomněl, že bývalý americký prezident Barack Obama nedávno zrušil sankce. „Tak teď bychom měli počkat, jestli zrušení sankcí bude mít nějaký pozitivní efekt,” uvedl Zeman.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Americký prezident Donald Trump při projevu na zasedání Valného shromáždění OSN

„Představte si, že by Donald Trump v tomto duchu pokračoval. A například by řekl: 'A nyní po Severní Koreji, Venezuele a Íránu musím zkritizovat Polsko, protože porušuje zásady nezávislé justice.' Rozumíte mi? A pak by šel dál a řekl by, že musí zkritizovat Českou republiku, protože na své území nepouští migranty,” uvedl Zeman. Otázka podle něj zní, kde by se šéf Bílého domu zastavil.

„A to už mi trochu připomíná jako ve škole známkování neposlušných žáků. A mezinárodní společenství by nemělo být založeno na stylu žák-učitel, ale buď jsme všichni žáci nebo jsme všichni učitelé a učíme jeden druhého,” dodal Zeman.

Trumpa ve středu zkritizoval i íránský prezident Hasan Rúhání, který v OSN odmítl jeho protiíránské výroky. Trump Írán označil mimo jiné za „zkorumpovanou diktaturu”. Írán podle Rúháního neusiluje o vývoj jaderných zbraní, naopak Izrael svým arzenálem ohrožuje státy regionu. „Nebudeme nikoho podvádět, nikdy jsme neusilovali o jaderné odstrašení,” řekl íránský prezident.

Trump mimo jiné ostře kritizoval severokorejský režim, kterému pohrozil vojenskou likvidací. V případě Íránu hovořil o zemi, která se z prosperujícího státu změnila v hospodářsky rozvrácenou oblast, jejímž hlavním vývozním artiklem je násilí. Ve Venezuele podle šéfa Bílého domu socialistická vláda přivedla stát na pokraj zkázy a situace je tam zcela nepřijatelná. [celá zpráva]

Putin pozval Zemana do Soči

Zeman se rovněž pochlubil Putinovým pozváním do Soči. „Prezident Putin mě zatím pozval do Soči a já to rád přijímám, protože to je svým způsobem vyznamenání. Ale to nic nemění na tom, že bych chtěl navštívit některé regiony, kde jsem to již dlouhodobě slíbil,” řekl Zeman.

Navštívit chce i další ruské regiony. Původně se mluvilo o tom, že zavítá do Moskvy, Jekatěrinburgu a Tatarstánu. Do Ruska by měl český prezident odletět 20. listopadu.

Zeman řekl, že o návštěvě Ruska hovořil s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, s nímž se podle Pražského hradu neplánovaně setkal v pondělí v newyorském sídle OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záznam projevu Miloše Zemana na Valném shromáždění OSNVideo: AP

S Lavrovem český prezident podle svých slov mluvil také o boji proti terorismu a o protiteroristické rezoluci, kterou Rusko dlouhodobě připravovalo. Zeman řekl, že ho šéf ruské diplomacie informoval, že proti rezoluci se postavily především Spojené státy, ale i Francie a Británie, zatímco Čína zůstala neutrální.

„Důvody protiargumentu jsou, že by tato rezoluce porušovala svobodu slova. Že by to v podstatě byla jakási cenzura internetu,” řekl Zeman s tím, že rezoluce byla zaměřena na boj proti terorismu na internetu. „Já jsem panu ministru Lavrovovi ve vší slušnosti říkal, že pochybuji o tom, že by světový terorismus bylo možné porazit na stránkách internetu. Moje představa je poněkud staromódní - kalašnikov, helikoptéra, dron a tak dále, ale rozhodně ne internet,” dodal Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám