Hlavní obsah

V Rostově na Donu byl kvůli obřímu požáru vyhlášen výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostov na Donu
Aktualizováno

Při požáru v centru jihoruského Rostova na Donu byla během pondělí zničena stovka budov, z toho víc než 80 obytných domů. Místní úřady kvůli ohni vyhlásily v celé Rostovské oblasti výjimečný stav, informovala agentura TASS. Při požáru se zranilo 45 lidí, z nichž sedm bylo hospitalizováno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusko - požár domůVideo: Reuters

 
Článek

Bezpečnostní složky evakuovaly víc než 650 lidí, v zasažené čtvrti nefunguje elektrický proud a byly přerušeny dodávky plynu.

Oheň se rozšířil na plochu až 10 000 metrů čtverečních a plameny s pomocí víc než 200 kusů hasičské techniky hasilo zhruba 1200 hasičů. Na místě zasahovalo i sedm vrtulníků ministerstva pro mimořádné situace a ministerstva obrany. Záchranářům práci ztěžoval především vítr o rychlosti více než 70 kilometrů za hodinu.

Podle policie požár pravděpodobně způsobil zkrat domácího spotřebiče v opuštěném domě. Ruská verze zpravodajského serveru BBC však informovala o možném úmyslném založení ohně. Zasaženou čtvrť už začátkem srpna postihla série požárů, které někteří místní obyvatelé dávali do souvislosti se zájmem jisté developerské firmy o lukrativní pozemky v této části města.

Domy, ve kterých hořelo v pondělí, se nacházejí v historickém centru Rostova, kde některé ulice nemají ani asfaltový povrch a kde chybí i kanalizace. Jedna z obyvatelek čtvrtě přitom uvedla, že na začátku srpna jí představitelé neznámé developerské firmy nabízeli za její dům a pozemek 2,4 milionu rublů (zhruba devět set tisíc korun). Když prodej odmítla, zástupci firmy jí vyhrožovali, že dům zapálí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám