Hlavní obsah

USA se jako jediní z G7 nezavázaly podpořit dohodu o klimatu

– Taormina (Itálie) • Aktualizováno

Šest ze sedmi zemí skupiny nejvyspělejších ekonomik světa (G7) se dnes na summitu v Itálii zavázalo podporovat naplňování pařížské dohody o ochraně klimatu. Pouze USA se k tomuto závazku v závěrech summitu v italské Taormině nepřipojily. Informovala o tom s odvoláním na závěry summity agentura Reuters.

Foto: Flavio Lo Scalzo, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump (vpravo) hovoří s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a Tuniským prezidentem Beji Caid Essebsimem na summitu G7 v italské Paormině.

Článek

„Spojené státy americké jsou v procesu revidování své politiky o změnách klimatu a pařížské dohody, tudíž se nepřipojují ke konsensu v této problematice," uvádí se v závěrech summitu.

Naopak ostatní země G7 (Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a Británie) a EU potvrdily "silný závazek" hladce naplňovat pařížskou dohodu.

Kancléřka Angela Merkelová navíc označila diskusi G7 o klimatu "za velmi neuspokojivou".

Prezident Trump svém twitteru napsal, že definitivní rozhodnutí k pařížské dohodě učiní příští týden.

Jednalo se i o sankcích proti Rusku

Státy G7 se v Itálii shodly, že jsou připraveny zavést další sankce vůči Rusku kvůli jeho počínání na Ukrajině. Pokud ale Moskva začne dodržovat dohody (z Minsku), jsou naopak státy G7 ochotny zvážit zrušení sankcí.

I při této debatě proběhla podle agentur dlouhá diskuse. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla dřívější vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, která v minulosti signalizovala možné pozitivní vztahy s Moskvou.

EU a USA uvalily sankce na Rusko po jeho anexi Krymu v roce 2014. Tehdy také skupina nejvyspělejších zemí světa, která se dříve scházela ve formátu G8, včetně Ruska, pozastavila Moskvě členství v této skupině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám