Hlavní obsah

OSN: Izrael ignoruje zákaz Rady bezpečnosti k výstavbě osad

– New York

Koordinátor OSN pro izraelsko-palestinský mírový proces Nikolaj Mladenov v pátek ve své zprávě pro Radu bezpečnosti OSN konstatoval, že Izrael ignoruje prosincový požadavek rady, aby přestal s výstavbou osad na okupovaných palestinských územích. Také palestinské skupiny podle Mladenova pokračují v podněcování násilí proti Židům.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Stavbaři pracují na výstavbě bytů v židovské osadě Ramot u Východního Jeruzalému

Článek

Jde o první Mladenovu zprávu od vyhlášení rezoluce 23. prosince, kterou podpořilo 14 z 15 členů RB OSN. USA, které mají právo veta, se překvapivě hlasování zdržely, čímž umožnily přijetí rezoluce. Izrael označil americký postoj takřka za zradu.

Tehdejší americký ministr zahraničí John Kerry tento krok zdůvodnil názorem, že se tak zachovává možnost mírového „řešení dvou států”, tedy vzniku samostatného palestinského státu vedle stávajícího izraelského.

Současná situace mezi Izraelci a Palestinci naopak podle tehdejšího vyjádření Kerryho neumožňuje vznik palestinského státu a naopak nahrává věčné okupaci palestinských území Izraelem. Americký exministr zahraničí v této souvislosti varoval před národnostní segregací a nerovností mezi Židy a Palestinci.

Izraelská vláda premiéra Benjamina Netanjahua se nyní opírá o vládu nového prezidenta Donalda Trumpa, který rezoluci odsoudil a sliboval lepší přístup USA k Izraeli. Nakonec se ale začal zdráhat se v blízkovýchodní otázce příliš angažovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám