Hlavní obsah

Dva východolibyjské ropné přístavy padly do rukou radikálů

Významné východolibyjské ropné přístavy As-Sidr a Rás Lanúf padly do rukou radikálů. Předcházely tomu boje s jednotkami generála Chalífy Haftara, za nímž stojí jeden ze dvou libyjských vládních kabinetů. Nad terminály už v minulosti opakovaně přebíraly kontrolu různé strany vleklého libyjského konfliktu.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Jeden z východolibyjských přístavů kontrolovaných radikály

Článek

Kolem 1000 ozbrojenců ve 200 vozidlech se zmocnilo obou ropných terminálů. Při střetech zemřelo devět Haftarových vojáků. Ostatní se stáhli, aby se ropná zařízení v důsledku bojů nepoškodila. S odvoláním na armádního mluvčího to uvedla agentura AP.

Útočníky tvořili islamisté a bývalí povstalci, které nedávno Haftar porazil v druhém největším libyjském městě Benghází. K této skupině se přidali i příslušníci milic z města Misuráta na severozápadě Libye.

Dobyté ropné přístavy se nacházejí asi 50 a 75 kilometrů od města Naufalíja, na které v pátek Haftarovy vzdušné síly podnikly nálety namířené na islamisty původem z Benghází.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. Město Benghází, které bylo střediskem revoluce, tehdy padlo do rukou radikálů. Přes dva roky ve městě proti islamistům bojuje Libyjská národní armáda (LNA) generála Haftara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám