Hlavní obsah

Čínský prezident chce zakázat a zničit jaderné zbraně

– Ženeva

Všechny jaderné zbraně by měly být zcela zakázány a zničeny. V sídle OSN v Ženevě to ve středu řekl čínský prezident Si Ťin-pching, jehož země patří mezi jaderné velmoci.

Foto: Lan Hongguang, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-Pching

Článek

„Jaderné zbraně by měly být zcela zakázány a zničeny s cílem vytvořit svět bez jaderných zbraní,“ prohlásil Si podle agentury AFP v projevu před přibližně 800 přítomnými, mezi nimiž byl i nový generální tajemník OSN António Guterres.

Čína se v roce 1964 stala pátým členem „klubu jaderných velmocí“ po boku Spojených států, Ruska, Británie a Francie. O dva roky později odpálila raketu s jadernou hlavicí a v roce 1967 otestovala i vodíkovou bombu o síle tří megatun.

Peking delší dobu odolával silnému tlaku mezinárodního společenství, aby se připojil k moratoriu na pokusné jaderné výbuchy, vyhlášenému v roce 1992 Spojenými státy a dalšími jadernými mocnostmi. Poslední jaderný pokus Čína provedla 29. července 1996. Následující den začala moratorium uplatňovat.

Čína je jedním z mála spojenců komunistické Severní Koreje, která jaderné testy stále provádí a proti níž OSN od roku 2006 uplatňuje sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám