Hlavní obsah

Trpasličího slona s obrácenými kly zabili na Borneu pytláci

Pytláci na ostrově Borneo usmrtili takzvaného trpasličího slona, kterému kvůli neobvykle obráceným klům říkali Sabre (šavle). Tato oblast přitom neměla dosud s pytláky větší problémy. Nález mrtvého slona podle severu listu The Guardian vede k obavám o přežití těchto pozoruhodných zvířat.

Foto: Danau Girang Field Centre and Wildlife Rescue Unit

Nalezená kostra trpasličího slona zabitého pytláky na Borneu.

Článek

Přezdívku Sabre měl slon kvůli neobvyklým klům, které směřovaly dolů jako špičáky vymřelého tygra šavlozubého. Ochránci divoké zvěře našli jeho kosti v malajsijském státě Sabah.

Zvíře bylo pravděpodobně zabito na konci listopadu pár dní poté, co ochránci našli jiného mrtvého slona s tlamou rozříznutou tak, aby se pytláci mohli dostat ke klům.

Sloní pytláctví nebylo dosud v Sabahu považováno za problém. Ředitel výzkumného zařízení Danau Girang Field Centre Benoit Goossens ovšem řekl, že tyto hrůzné nálezy naznačují, že je provedl profesionální lovec a obchodník.

Poprvé byl slon Sabre spatřen ochránci přírody na začátku října na palmové plantáži, odkud byl přestěhován do lesní rezervace Kawag. Dali mu zařízení, aby mohli sledovat jeho pohyb přes satelit, a propustili ho do volné přírody. „Samozřejmě jsme udělali chybu,“ uvedl Goossens.

Jeden z veterinářů Pakeeyaraj Nagalingam, který byl u převozu, řekl: „Neexistují slova, kterými bych vyjádřil zklamání.“

Slon Sabre

„Vypadá to, že v Sabahu už neexistují žádná bezpečná místa pro slony,“ dodal s tím, že příslušné orgány, které se pytláctvím zabývají, by měly být přísnější.

Menší hodnota

Sloní kostra bez klů byla nalezena den poté, co Čína oznámila, že do konce roku 2017 zakáže obchod se slonovinou.

Sloni na Borneu jsou známi jako trpasličí, jelikož jsou o pětinu menší než ostatní sloni v Asii. Mohli se vyvíjet odděleně až 300 tisíc let a mohli by být uvedeni jako samostatný poddruh.

Sloni afričtí jsou pytláctvím ohroženi více, jelikož asijská slonová kost je považována za méně hodnotnou vzhledem ke křehkosti a sklonu ke žloutnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám