Hlavní obsah

V Dagestánu na Kavkaze byl zabit oblastní velitel IS

Ruská kontrarozvědka FSB oznámila, že v neklidné autonomní republice Dagestán zabila velitele kavkazské pobočky teroristické organizace Islámský stát (IS) Rustama Aselděrova. Spolu s ním byli usmrceni jeho čtyři blízcí spolupracovníci.

Článek

Skupina zmíněných bojovníků se podle agentury DPA ukryla v jednom z obytných domů v dagestánské metropoli Machačkale a během následného vyjednávání s představiteli bezpečnostních sil prý zahájila palbu. Příslušníci bezpečnostních složek pak do budovy vtrhli a všechny extremisty připravili o život.

Při prohledání objektu byly nalezeny automatické zbraně, velké množství munice a výbušniny. Nyní pětatřicetiletý Aselděrov přísahal věrnost Islámskému státu v roce 2014, jako první významný kavkazský extremista. Do té doby působil v jiné islamistické povstalecké skupině zvané Kavkazský emirát, jejíž dagestánské křídlo od roku 2012 vedl.

Před třemi lety se podle FSB podílel na atentátu ve Volgogradu, kde zahynulo 34 lidí. FSB Aselděrova spojuje také s dvěma výbuchy náloží nastražených v autech v Dagestánu, které si v roce 2012 vyžádaly 14 obětí a nejméně 120 zraněných. A naplánoval prý také zmařený atentát se dvěma sebevražednými útočnicemi, které měly udeřit na Nový rok 2010 na Rudém náměstí v Moskvě.

Rusko v říjnu vypsalo odměnu pět miliónů rublů (1,99 miliónu Kč) za informace vedoucí k dopadení Aselděrova. Při společné akci ministerstva vnitra a FSB byli Aselděrov a jeho spolupracovníci dopadeni v soukromém domě v Machačkale. Jak poznamenala agentura AFP, ruský severní Kavkaz je jedním z hlavních zdrojů zahraničních islamistických bojovníků v Sýrii a Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám