Hlavní obsah

V Kolumbii spadlo letadlo s brazilskými fotbalisty, přežilo šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medelín
Aktualizováno

V Kolumbii se v noci na úterý zřítilo letadlo BAE 146 / Avro RJ aerolinek LaMia s 81 lidmi na palubě. Letoun přepravoval brazilský fotbalový klub Chapecoense. Oznámily to v úterý úřady západokolumbijského státu Antioquía, kde se stroj ztratil z obrazovek radarů. Podle sdělení místní policie, kterou citovala agentura Reuters, přežilo šest lidí, 75 osob zemřelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Denní záběry z místa pádu letadla s fotbalovým týmemVideo: AP

 
Článek

Na palubě bylo 72 cestujících a devět členů posádky. Stroj se zřítil ve 21:30 místního času (3:30 SEČ). V oblasti panovalo nepříznivé počasí s turbulencemi vyvolanými bouřkami, které komplikuje záchranné práce, protože oblast je přístupná jen po zemi, uvedla agentura Reuters.

Kolumbijský letecký úřad oznámil, že přežilo šest osob. Šestého přeživšího podle stanice CNN našli uvízlého pod trupem. Uvedl to zástupce záchranářů Mauricio Parodi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice očekává raněné z pádu letadlaVideo: AP

Podle starosty města La Ceja je mezi zachráněnými také jeden brazilský sportovní novinář, z jednadvaceti na palubě.

Kvůli špatnému počasí a silnému dešti ale musely být záchranné práce přerušeny.

Foto: Xinhua/Noticias Telemedellin, Profimedia.cz

Trosky havarovaného stroje BAE 146 u Medellínu

Stroj za letu mezi městy La Ceja a La Unión vyslal nouzový signál kvůli poruše na elektrickém systému, uvedl kolumbijský letecký úřad. Letadlu kvůli tomu udělili právo přednostního přistání za asistence hasičů a zdravotníků, sdělil medellínský starosta Federuico Gutiérrez.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ohledávají trosky spadlého letadlaVideo: AP

Stroj ale nakonec nedoletěl. Podle listu Daily Mail začal pilot ještě za letu vypouštět palivo, aby při nouzovém přistání letoun neexplodoval.

BAE 146 / Avro RJ

BAE 146 je čtyřmotorové dopravní letadlo pro krátké tratě s krátkým vzletem pro 80 až 110 cestujících. Mezi lety 1983 až 2002 bylo vyrobeno 387 letadel, takže jde o komerčně nejúspěšnější britský dopravní letoun.

Vyvíjeno bylo v sedmdesátých letem s cílem zaplnit mezeru mezi turbovrtulovými letoun Fokker F-27 a proudovými letouny pro krátké tratě Douglas DC-9 a Boeing 737.

Bohatá mechanizace hornoplošného křídla a čtyři dvouproudové motory Textron-Lycoming ALF502R o tahu 31 kN zajistily stroji krátký vzlet a přistání, takže se dobře uplatnil na menších letištích i ve vysokohorských oblastech. Protože je letoun tichý, může být dobře využíván i v hustě zalidněných oblastech.  

V Evropě ho využívá řada aerolinek, včetně CityJetu, Swiss Global Airlines, Brussels Airlines a Lufthansy značné uplatnění ale stroj našel i v Latinské Americe.

Existuje i jeho vojenská verze STA, kterou využívá britské a bahrajnské letectvo.

 Stroj se vyráběl por označeními BAe 146 a Avro RJ.

Reklama

Výběr článků

Načítám