Hlavní obsah

Protesty proti Trumpovi pokračují, policie zatkla desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

I v sobotu pokračovaly demonstrace proti novému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Desetitisíce lidí vyrazily do ulic, aby vyjádřily nespokojenost s volbou kandidáta, který podle nich ohrožuje jejich občanská a lidská práva. Největší protesty zažila podle agentury Reuters města New York, Chicago a Los Angels.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech proti Trumpovi zatkla policie desítky lidíVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace byly převážně poklidné, výjimkou byl znovu oregonský Portland, kde už v předchozích třech dnech byly desítky lidí zatčeny. V noci na neděli navzdory výzvám radnice ke klidu demonstranti házeli na těžkooděnce kameny a lahve a zablokovali několik silnic a železničních tratí. Policisté 19 lidí zadrželi.

Při demonstraci v noci na sobotu byl v Portlandu jeden z mužů účastnících se protestního pochodu po konfrontaci s další osobou postřelen. Motiv zatím není známý, zadrženi byli čtyři lidé, údajně členové gangu. V noci na sobotu také policie v Portlandu po útocích ze strany protestujících použila proti demonstrantům slzný plyn.

Foto: Clay Lomneth, Reuters

Policie zatkla několik desítek lidí.

Zatýkalo se v noci na neděli i v Indianapolisu, kde demonstranti házeli na strážce pořádku kamení a dva policisty zranili. Do vazby bylo převezeno sedm lidí, kteří se chovali útočně a skandovali "Zabte policisty!"

V New Yorku se podle agentury AFP nejméně 10 000 nespokojenců shromáždilo na náměstí Union Square. Poté se dav s výkřiky "Není to můj prezident" vydal po Páté avenue k prezidentově mrakodrapu Trump Tower, kde byl zastaven policejními barikádami. Zvolený republikánský kandidát seděl v tu dobu uvnitř a pracoval se svými poradci na přípravě nástupu do Bílého domu.

Foto: David Becker, Reuters

Podle některých demonstrantů Trump ohrožuje jejich občanská a lidská práva.

"Jsme zděšeni, že si země zvolila tak neuvěřitelně nekvalifikovaného člověka, rasistu, který nenávidí ženy," prohlásila jedna z účastnic akce, 62letá bývalá bankovní úřednice Mary Florinová-McBrideová.

Mezi demonstranty byl i známý filmový režisér Michael Moore, který v komentáři na Twitteru žádal Trumpovo odstoupení. S filmovým štábem vešel až do Trump Tower a pokoušel se dojednat setkání s novým prezidentem, nebylo mu ale vyhověno.

Fotografie Michaela Moora v hale Trump Tower zveřejněná na Twitteru.

V Los Angeles přes 10 000 lidí pochodovalo ulicemi v centru města, aby odsoudili Trumpovy nenávistné komentáře o muslimech, jeho hanlivé výroky o ženách a sliby deportovat lidi pobývající v USA ilegálně. Několik tisíc lidí demonstrovalo v noci na neděli i v Las Vegas.

Demonstrace se v sobotu konaly i mimo území Spojených států. V mexické metropoli se sešla skupina lidí u sochy představující nezávislost a vyjadřovala obavy ohledně možné vlny deportací. Kolem 300 lidí protestovalo proti Trumpovu zvolení před americkým velvyslanectvím v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám