Hlavní obsah

Při dalším oteplování se má část Španělska změnit v poušť

• Aktualizováno

Při dalším oteplování podnebí o více než 1,5 stupně Celsia se kromě jiného jih Španělska promění v poušť. Uvedla to zpráva evropských klimatologů. Zaměřili se podle agentur AP a AFP na oblast Středomoří, kde by podle nich přílišné oteplování způsobilo největší změny tamních ekosystémů za posledních 10 000 let, tedy od začátku lidské civilizace.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Ve Středomoří by neměly nastat výrazné změny do roku 2030 či 2040, předpokládají vědci.

Článek

Loni se v Paříži země světa dohodly na společném plánu, jak omezit klimatické změny. Podle textu má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Pařížský dokument nahradí nynější kjótský protokol z roku 1997.

Vědci vytvořili počítačovou simulaci vývoje ekosystémů v návaznosti na možné oteplování a v porovnání se zkušenostmi z minulých 100 století. „Rozdíl mezi (oteplením o) 1,5 stupně a dvěma stupni by znamenalo přechod od téměř normální situace odpovídající posledním 10 000 let k extrémní situaci,” řekl spoluautor studie a ředitel francouzského státního výzkumného ústavu CNRS Joël Guiot.

Kdyby se nepodařilo snížit koncentrace skleníkového plynu oxidu uhličitého v atmosféře a teplota by se zvýšila o pět až šest stupňů Celsia, vytvořila by se poušť až do poloviny Pyrenejského poloostrova. Bez ohledu na vývoj teploty by se ale ve Středomoří neměly zaznamenat žádné výrazné změny do roku 2030 či 2040.

V marockém městě Marakéš začne 7. listopadu další klimatická konference OSN. Krátce před tím - 4. listopadu - začne platit pařížská klimatická dohoda.

Anketa

Bojíte se, že se jižní Evropa časem začne měnit v poušť?
Ano
26,6 %
Moc se toho nebojím, ale v dlouhodobém horizontu to je možné
52,4 %
Ne, vůbec se toho nebojím
21 %
Celkem hlasovalo 1442 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám