Hlavní obsah

Hladina oxidu uhličitého překročila dlouhodobý rekord a jen tak neklesne

– Ženeva

Množství oxidu uhličitého v ovzduší dlouhodobě překročilo 400 ppm (částic na milión), uvedla podle BBC v pondělí Světová meteorologická organizace (WMO) ve svém každoročním Bulletinu o skleníkových plynech. Podle ní tím nastala nová éra v oteplování a hladina oxidu uhličitého nemusí klesnout po dlouhé generace.

Foto: Profimedia.cz

Hladina oxidu uhličitého v ovzduší nemusí klesnout po dlouhé generace. Ilustrační foto

Článek

Celosvětově byla hranice 400 ppm překročena už v roce 2015, ale letošek bude zřejmě prvním rokem v historii, kdy bude tato úroveň překročena po celý rok. Rekordní množství bylo naměřeno na observatoři Mauna Loa na Havaji.

Naposled bylo takové množství CO2 v atmosféře před třemi až pěti milióny let. Před rokem 1800 to bylo jen 280 ppm, uvedl americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA).

Mapa ukazující největší emitenty oxidu uhličitého

Podle meteorologů k letošní rekordní úrovni přispěl jev El Niño. Kvůli suchu, který vyvolal, pokleslo množství oxidu absorbovaného rostlinami. V suchu byly také hojnější požáry porostu, které dále zvýšily množství CO2.

Právě přírodní podmínky podle WMO přispěly k růstu hladiny CO2 v atmosféře nad průměr posledních deseti let, protože množství lidmi produkovaných emisí se mezi lety 2014 a 2015 skoro nezměnilo. I přesto ale generální tajemník WMO Petteri Taalas varoval, že ani po odeznění jevu El Niño se nevrátí situace k předchozímu stavu, protože dopad lidské činnosti neustane.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální tajemník WMO Petteri Taalas

„Rok 2015 přinesl novou éru optimismu a akci na ochranu klimatu v souvislosti s pařížskou dohodou. Ale do historie se zapíše taky jako znamení nové éry klimatických změn s rekordními hladinami koncentrací skleníkových plynů,“ prohlásil Taalas.

Zpráva upozorňuje i na stoupající objem dalších skleníkových plynů, jako jsou metan a oxidy dusíku. V roce 2015 bylo množství metanu v atmosféře 2,5krát větší než v předindustriální éře. Hladina oxidů dusíku je 1,2krát vyšší.

Taalas přesto zdůraznil, že klíčem je boj s emisemi kysličníku uhličitého: „Bez boje s emisemi CO2 se nemůžeme potýkat s klimatickými změnami a udržet růst teplot pod dvěma stupni nad stavem v předindustriální éře.“

Reklama

Výběr článků

Načítám