Hlavní obsah

Autor knihy o dopadení bin Ládina zaplatí státu odškodné 167 miliónů

Bývalý člen komanda americké námořní pěchoty Matt Bissonnette, který napsal knihu popisující dopadení Usámy bin Ládina, zaplatí americkému státu odškodné kolem sedmi miliónů dolarů (167 miliónů korun). Zbaví se tak hrozby trestního stíhání za vyzrazení státního tajemství, k jehož uchovávání se zavázal v armádní službě.

Článek

Bissonnette už dříve projevil ochotu se vyrovnat se státem a vzdát se jak příjmů z knihy po názvem No Easy Day (Nelehký den), která vyšla v roce 2012, tak filmových práv a zisků z přednášek. Většina výdělku z knihy šla na charitu, jež podporuje rodiny členů týmů zvláštních sil amerického námořnictva, kteří zemřeli při výkonu služby.

Knihu, která vyšla i v českém překladu, Bissonnette vydal navzdory tomu, že nebyl Pentagonem zbaven mlčenlivosti. Své dílo ani nepředložil vojenské cenzuře. Později se za to omluvil.

Tajné komando americké námořní pěchoty zabilo bin Ládina v květnu 2011 v pákistánském městě Abbottabádu. Washington krátce nato oznámil, že teroristovo tělo bylo v rámci islámských pohřebních pravidel vhozeno do Arabského moře. Bissonnette armádu opustil v létě roku 2011, tedy krátce po akci.

Reklama

Výběr článků

Načítám