Hlavní obsah

Při vojenském výcviku se na Slovensku přiotrávilo jídlem devadesát lidí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příznaky otravy hospitalizovali v neděli v nemocnicích v Ružomberku a Martině na středním Slovensku 57 lidí, kteří se účastnili základního vojenského výcviku. Ministr obrany Peter Gajdoš uvedl, že příznaky infekčního onemocnění zaznamenali u dalších třiceti lidí, jejichž hospitalizace však nebyla nutná a izolovali je na útvaru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš

Článek

Ministr potvrdil, že zažívací potíže a teplota postihly účastníky základního vojenského výcviku v kasárnách v Martině. „V současnosti je předčasné dělat závěry. Čekáme na výsledky analýz expertů v oblasti hygieny. Tato situace nás moc mrzí. Tito lidé nastoupili minulý týden k základnímu výcviku. Na začátek své vojenské kariéry asi nebudou mít nejlepší vzpomínky,“ uvedl Gajdoš na tiskové konferenci v ústřední vojenské nemocnici v Ružomberku.

„Všichni jsou mimo ohrožení života. Byla jim poskytnuta maximální zdravotní péče. Hledáme zdroj této nákazy,“ dodal ministr.

Výcvik zastaven

Některá slovenská média uvedla, že na útvaru vypukla epidemie salmonely, když v neděli měli k obědu maso s vejcem. Tuto informaci však zatím nikdo nepotvrdil.

Podle hlavního lékaře slovenských ozbrojených sil Vladimíra Lengvarského je stav vojáků stabilizovaný a situace se postupně zlepšuje. „Byla přijata opatření, abychom podchytili výskyt nových onemocnění,“ uvedl Lengvarský. Úřady ubezpečily, že civilní obyvatelstvo ohroženo není.

Základního vojenského výcviku se zúčastnilo 195 lidí, mezi nimi 40 žen. Podle televize TA3 byl jejich výcvik do odvolání zastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám