Hlavní obsah

Na Floridě se bojí pásovců, roznášejí lepru

– Jacksonville
Novinky, kre

Floridští zdravotníci a experti na volně žijící zvířata varují tamní obyvatele, aby se vyhýbali pásovcům. Hrozí jim totiž nakažení leprou, kterou tato zvířata roznášejí. Podle ministerstva zdravotnictví bylo na Floridě tento rok zaznamenáno zatím devět případů přenosu lepry z pásovce na člověka. Ve středu o tom informoval list USA Today.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pásovci začali v USA roznášet lepru (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Dva až 12 takových případů zaznamenají místní úřady každý rok. Lepra či Hansenova choroba, dříve známá také jako malomocenství, je způsobena bakteriemi Mycobacterium leprae. Právě tyto bakterie zjistili u pásovců devítipásých.

„Ve všech devíti případech měli lidé přímý kontakt s pásovcem, většina případů se stala v oblasti Brevard County,” uvedl prezident tamní lékařské společnosti Sunil Joshi. Přesto odborníci upozorňují na to, že kontakt s pásovcem není jediný způsob, jak se nemocí nakazit.

Pravděpodobnost nákazy je nízká

Ačkoli způsob přenosu lepry není jasně definován, většina odborníků věří, že se nemoc přenáší z člověka na člověka kapénkovou infekcí po delším úzkém kontaktu s nakaženou osobou, jako je někdo, kdo žije ve stejné domácnosti.

I když je to podle odborníků možné, je riziko nákazy touto nemocí od pásovce nízké. Podle centra pro kontrolu a prevenci nemocí je nepravděpodobné, že by většina lidí, kteří přijdou s pásovcem do styku, onemocněla leprou.

Ministerstvo zdravotnictví a další odborníci i tak doporučují se kontaktu s pásovcem vyhýbat a apelují na obyvatele, aby se je nesnažili pohladit nebo chytit.

Tato infekční nemoc napadá kůži, sliznice a nervy, vyskytuje se především v tropických a subtropických oblastech. Převážná většina tamní populace je však proti lepře přirozeně imunní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám