Hlavní obsah

Čeští egyptologové objevili hrobku neznámé královny

Čeští archeologové slaví další úspěch. V Egyptě objevili hrobku s pozůstatky dosud neznámé královny, manželky faraóna Raneferefa. Oznámilo to v neděli podle agentury AFP egyptské ministerstvo pro památky a šéf mise Miroslav Bárta.

Foto: Jaromír Krejčí, Český egyptologický ústav, ČTK

Celkový pohled na hrobku dosud neznámé královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa.

Článek

Hrobka královny Chentkaus III. byla odhalena v Abúsíru jihozápadně od Káhiry, kde se nachází několik pyramid faraónů páté dynastie. Raneferef vládl v době zhruba před 4500 lety.

„Poprvé jsme odhalili jméno této královny, které bylo do objevení jejího hrobu neznámé,” uvedl ministr pro starověké památky Mamdúh ad-Damatí. Tento objev  umožní objasnit určité neznámé stránky 5. dynastie, která byla spolu se 4. dynastií svědkem výstavby prvních pyramid, dodal ministr.

Foto: Martin Frouz, Český egyptologický ústav, ČTK

Kaple Chentkausiny hrobky

Hrobka byla objevena v pohřebním komplexu faraóna Raneferefa, což podle šéfa české egyptologické mise Miroslava Bárty „vede k domněnce, že královna byla ženou Raneferefa”.

Hrobka je součástí malého hřbitova jihovýchodně od Raneferefova pyramidového komplexu.

Princezna a matka krále

„S největší pravděpodobností šlo o princeznu a matku krále. Víc nám prozradí až další výzkum,” uvedl Bárta. Její jméno zjistili podle nápisů v kryptě.

Egyptologové našli v pohřebním místě nápisy se jmény, části pohřební výbavy i samotné kosterní pozůstatky. Podle serveru Luxor Times to byly mimo jiné předměty denní potřeby, 23 vápencových hrnců a čtyři měděné nástroje, kusy nábytku i nápisy vyryté na zdech, včetně jména a titulů královny jako „žena krále” a „matka krále”.

Foto: Martin Frouz, Archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

Travertinové modely nádob – součást pohřební výbavy Chentkaus III.

Člen týmu českých egyptologů Jaromír Krejčí podle Luxor Times prohlásil, že objev nápisu „matka krále” má „historický význam”.

„Pokud můžeme usuzovat, že královna byla pohřbena v době panovníka Niuserrea (2445 př. n. l. až 2421 př. n. l.) – což se dá usuzovat z pečetě nesoucí jeho jméno, která byla nalezena v hrobce – pak můžeme tvrdit, že Chentkaus III. je matkou panovníka Menkauhora, nástupce Niuserrea. To by mohlo odhalit více informací také o tomto králi, zvlášť když o něm máme velmi málo informací," vysvětlil Krejčí.

Doklad významného postavení žen

Niuserre byl mladší bratr Raneferefa. Podle Bárty je pohřeb dokladem toho, jak významnou roli hrály ženy v tehdejší společnosti.

Pozůstatky byly uloženy v zhruba třicet metrů dlouhé vápencové stavbě, její nadzemní část tvoří kaple, v podzemí pak leží samotný kamenný sarkofág.

„Do šachty jsme se dostali po několikatýdenní namáhavé práci,” řekl egyptolog. Pro české egyptology jde o další z řady významných objevů. Loni v březnu objevili ve stejné lokalitě kostru vysokého hodnostáře z doby vlády faraonů páté dynastie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám