Hlavní obsah

USA se vzdají protipěchotních min

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy v pátek oznámily, že už nebudou vyrábět ani nakupovat další protipěchotní miny. Stávající zásoby neobnoví, sdělil Bílý dům v rámci konference o zákazu min v Mozambiku.

Foto: Profimedia.cz

Hledání min na hranicích Chile s Peru

Článek

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová v prohlášení sdělila, že tyto kroky umožní připojit se k Ottawské konvenci. Nenaznačila však, kdy by ji mohl Washington podepsat.

Ottawská úmluva vznikal v roce 1999 v reakci na množství obětí a zraněných protipěchotními minami ve válkách na území bývalé Jugoslávie i v dalších konfliktech. Podepsalo ji 161 zemí včetně ČR, která protipěchotní mini zlikvidovala.

Její dopad však zatím je omezený, protože k ní dosud nepřistoupily největší vojenské mocnosti USA, Rusko a Čína nebo Indie a také Izrael, Írán a Egypt.

Posun Spojených států však není nečekaný, USA se už dříve zavázaly, že nebudou používat žádné pozemní miny včetně těch určených proti vozidlům.

Odpůrci smlouvy namítají, že pozemní miny jsou levným a účinným ryze obranný prostředek, který může odrazovat útočníka, a snižuje tak hrozby válek.

Velkou bojovnicí proti minám byla princezna Diana. Organizaci Mezinárodní kampaň za zákaz min byla v roce 1997 udělena Nobelova cena míru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám