Hlavní obsah

Mladé Britky polili na Zanzibaru kyselinou

Dáresalám

Dva muži polili ve středu večer kyselinou britské turistky na ostrově Zanzibar. Místní lidé, kteří patří k vyznavačům islámu, tam zrovna oslavovali konec postního měsíce ramadánu. Dívky byly rychle převezeny k ošetření do nemocnice v Dáresalámu. Policie po pachatelích pátrá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dívky byly převezeny do tanzánského DáresalámuVideo: Reuters

 
Článek

Oběma Britkám je 18 let a přijely na Zanzibar pracovat jako dobrovolnice ve školství. Podle ministerstva zdravotnictví je kyselina poleptala na břichu, obličeji a na rukou. Jejich životy nejsou v ohrožení.

Policie požádala občany, aby pomohli útočníky identifikovat. Motiv jejich činu nezná. Mladí muži na Britky vylili kyselinu ze skútru, jímž projížděli kolem osmé hodiny večer historickým centrem Zanzibaru Stone Townem. Jde o ceněnou památku, která je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Ostrov Zanzibar je závislý na příjmech z cestovního ruchu. Turisté vyhledávají nejenom Stone Town, ale také krásné zanzibarské písečné pláže. Předseda sdružení cestovních kanceláří Abdul Samad řekl, že útoky na cizince by mohly uškodit celému odvětví cestovního ruchu.

Na ostrově, který má 1,2 miliónu občanů, se v minulých měsících stalo několik násilných činů. Oběťmi byli až do středy výhradně místní a motivem bylo náboženství. V listopadu zaznamenali útok kyselinou na jednoho imáma, v prosinci střelbu na katolického kněze a na dalšího pak v únoru.

Tanzanie si tento týden připomněla 15. výročí teroristického atentátu na americké velvyslanectví, při němž v Dáresalámu zahynulo 11 lidí. V tentýž den a rovněž při útoku na zastupitelský úřad USA zemřelo v keňském Nairobi přes 200 lidí. Akce se připisují teroristické síti Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám