Hlavní obsah

Ztrácí Biden náskok? Průzkumy se diametrálně liší

– Washington
Novinky, Alex Švamberk

Náskok demokratického kandidáta na amerického prezidenta Joea Bidena se před Donaldem Trumpem zmenšil na čtyři procenta, uvedla televize CNN v neděli. Jiné průzkumy ale stále potvrzují bezpečný náskok Bidena a v průzkumu pro list The Washington Post má dokonce náskok dvanácti procentních bodů.

Foto: ČTK/AP

Prezident Donald Trump (vlevo) a demokratický protikandidát Joe Biden

Článek

Z registrovaných voličů by podle průzkumu agentury SSRS na objednávku stanice CNN by Bidena volilo 50 procent, 46 procent by upřednostnilo stávajícího prezidenta Trumpa. Náskok Bidena je tedy menší než v červnu a je na hranici statistické chyby 3,7 procenta.

Při minulém průzkumu CNN by Bidena volilo 55 procent lidí a Trumpa jen 41 procent. Biden přitom udělal několik kroků, které mu zvýšily popularitu. Na post viceprezidentky si vybral kalifornskou senátorku Kamalu Harrisovou.

Bidenův výsledek je v průzkumech pro CNN přesto nejhorší, i v květnu to bylo 51 ku 46.

Biden si za viceprezidentku vybral senátorku Harrisovou. Trump ihned zaútočil

Volby USA

Výsledek průzkumu pro CNN se však vymyká z jiných průzkumů, a dokonce zaskočil i Trumpa: „Bláznivá CNN. Myslím, že tu byl průzkum, kde jsem ztrácel 14 procentních bodů a nyní jsem jich za poslední měsíc nabral deset. To je úplně bláznivé.“ Průzkum z června přitom tehdy označil za lživý.

Jiné průzkumy favorizují Bidena

Naopak v pondělní zveřejněný průzkum stanice ABC a list The Washington Post dával Bidenovi náskok 12 procentní bodů 53 % ku 41 %. V neděli zveřejněný průzkum televize NBC a listu The Wall Street Journal mezi registrovanými voliči uváděl 50 procent hlasů pro Bidena a 41 pro Trumpa a průzkum stanice CBS a YouGov pak 52 procent vůči 42 procentům.

Ředitel střediska pro politiku při Virginské univerzitě Larry Sabato uvedl pro list USA Today, že průzkumy s dvouciferným rozdílem dávají Bidenovi „zřejmě příliš vysoký náskok, a ten CNN je skoro jistě příliš nízký“. Odmítl přitom titulky, které na základě průzkumu CNN tvrdily, že souboj začíná být těsný. To podle něj nejde tvrdit v případě jednoho průzkumu s tak odlišnými čísly.

Trump na Bidena rekordně ztrácí, vyměnil šéfa volebního štábu

Volby USA

Důvodem bylo, že v patnácti klíčových státech je podle průzkumu CNN situace takřka patová – Bidena by tam podpořilo 49 procent registrovaných voličů a Trumpa 48. Mezi nezávislými voliči, kteří podporují tu demokraty, tu republikány je poměr pro Bidena 46 ku 45.

Jasno ještě není

I průzkum CNN ale naznačuje, že se může ještě leccos změnit. Voliči Trumpa jsou ale méně přesvědčeni o tom, komu dají v listopadu hlas, 12 procent z nich připustilo, že by mohli změnit názor, zatímco u Bidenových podporovatelů je to jen osm procent. O volby je zájem, podle průzkumu CNN hodlá volit 53 procent oslovených, což je nejvíce od roku 2003.

Stávající hlavu USA podporují především muži, pro Trumpa je jich 56 procent, kdežto pro Bidena 40 procent. Voliči mezi 35 až 64 lety se nyní přiklánějí mírně k Trumpovi, zatímco v červnu k Bidenovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám