Hlavní obsah

Trump přijal nominaci do prezidentských voleb, slíbil přistání ženy na Měsíci

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Čtyřiasedmdesátiletý americký prezident Donald Trump přijal v pátek republikánskou nominaci do boje o Bílý dům. O druhý mandát se v listopadu utká s demokratickým vyzyvatelem Joe Bidenem. Slíbil také ambiciózní program vyslaní astronautky na Měsíc a dobytí Marsu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Se srdcem plným vděčnosti přijímám dnes večer nominaci na prezidenta Spojených států,” řekl Trump po projevu své dcery a poradkyně Ivanky na závěr nominačního sjezdu Republikánské strany. V zahradě Bílého domu před tisícovkou pozvaných posazených bez větších rozestupů slíbil, že v příštích čtyřech letech hodlá dělat „více toho, co činil doposud”. Vyjádřil soustrast obětem hurikánu Laura, který se ve čtvrtek přehnal americkým státem Louisiana.

Republikáni oficiálně jmenovali Trumpa kandidátem na prezidenta USA

Volby USA

Trump řekl, že ve volbách se bude rozhodovat mezi americkým snem a ničivým socialismem. Svého demokratického rivala označil za hrobaře americké velikosti a příslušníka ”zkrachovalé politické třídy”.

„Toto jsou nejdůležitější volby v historii naší země. Nikdy dříve voliči nečelili tak jasné volbě mezi dvěma stranami, dvěma vizemi, dvěma filozofiemi nebo dvěma programy,” řekl Trump a dodal: ”Tyto volby rozhodnou, jestli zachráníme americký sen nebo umožníme socialistickému programu zničit našich opečovávanou zemi. Vaše hlasy rozhodnou, zda ochráníme Američany dodržující zákony, nebo uvolíme opratě násilným anarchistům, agitátorům a zločincům, kteří ohrožují naše občany.“ Demokratického protikandidáta Joe Bidena označil za „trojského koně socialismu“.

Žena na Měsíci a Američané na Marsu 

Trump v projevu také slíbil, že pokud bude zvolen, Spojené státy jako první země na světě vyšlou na Měsíc ženu. „Spustíme nový věk amerických ambicí ve vesmíru. Amerika vyšle na Měsíc první ženu a Spojené státy budou první zemí, jejichž vlajka bude umístěna na Marsu.“

Slíbil vítězství nad koronavirem a brzkou vakcínu proti nemoci covid-19, kterou virus způsobuje. Připomněl svou snahu o to, aby členské státy Severoatlantické aliance (NATO) více přispívaly do rozpočtu na obranu.

Biden přijal nominaci na prezidenta USA. Společně překonáme dobu temna, řekl

Volby USA

Trump svůj projev pronesl z pódia v Bílém domě. Za ním vlály americké vlajky. Panuje podezření, že tím porušil zákon zakazující federálním zaměstnancům, aby se politicky angažovali ve službě. Ustanovení se netýká pouze prezidenta, platí však pro ostatní zaměstnance Bílého domu.

V okolí Bílého domu se shromáždili Trumpovi odpůrci, kteří se snažili narušit jeho projev výkřiky a bubnováním. Nesli transparenty s protitrumpovskými hesly a zpívali popěvky na podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám