Hlavní obsah

Harrisová slíbila dekriminalizaci marihuany. Akcie vystřelily

Právo, Daniel Drake
Washington

Akcie největších amerických producentů konopí vzrostly o devatenáct procent poté, co demokratická kandidátka Kamala Harrisová slíbila, že dekriminalizuje užívání marihuany. Uvedla to během viceprezidentské debaty.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Demokratická senátorka Kamala Harrisová při viceprezidentské debatě(AP Photo/Patrick Semansky)

Článek

„Dekriminalizujeme užívání marihuany a vymažeme trestní záznamy těm, kdo kvůli tomu byli ve vězení,” řekla senátorka Harrisová. Na tato slova okamžitě zareagoval trh s akciemi.

Všem velkým firmám produkující konopí akcie okamžitě vzrostly. Většina společností zaznamenala růst mezi deseti až třinácti procenty, akcie kanadské firmy Tilray dokonce rostly až o devatenáct procent.

Užívání marihuany je v současnosti povoleno v jedenácti amerických státech. Ve třiatřiceti státech pak konopí mohou lidé využít pro zdravotní účely. Banky a další tradiční finanční instituce s odvětvím ale zatím odmítají spolupracovat, protože je marihuana na federální úrovni ilegální.

Trump: Harrisová je monstrum a komunistka

Volby USA

Harrisová a marihuana

Vztah senátorky Harrisové s tímto tématem je komplikovaný. V současnosti dekriminalizaci marihuany silně podporuje a je i předkladatelkou tohoto zákona v Kongresu.

Kritici ovšem připomínají její působení v roli prokurátorky v San Francisku, kde bylo pod jejím vedením žalováno přes 1900 případů souvisejících s užitím marihuany. To bylo mnohem více než za jejího předchůdce.

Debatě kandidátů na viceprezidenta USA vévodila pandemie, nejvíce ale zaujala moucha

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám