Hlavní obsah

Babišovi fanoušci už sbírají podpisy pro boj o Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou to ani dva týdny, co premiér Andrej Babiš v demisi vyzval své fanoušky, že když sesbírají dostatek podpisů, tak zváží kandidaturu na prezidenta. A ve středu se už u pražského Anděla objevil první petiční stánek, který sběr podpisů pro Babiše odstartoval. Babiš ale stále jasně neřekl, jestli do prezidentské volby půjde.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Andrej Babiš

Článek

„Pan Babiš by byl skvělý prezident, a proto jsem se rozhodl iniciovat petici, protože si myslím, že když ho podpoří občané, tak to bude krásnější, než kdyby dostal nominaci od poslanců ANO,“ řekl Právu Miloslav Ondra, který za peticí stojí. Označuje se za filantropa a bezpečnostního analytika. Podle veřejných zdrojů podniká i v úklidových službách.

S Babišem se osobně nezná, ale ocenil, že premiér reagoval na jeho prosbu na získání stovek testovacích setů, když s dobrovolníky testovali na hlavním nádraží v Praze bezdomovce na covid. Sběr podpisů chce financovat ze svého. „Nebude to stát moc, už se mi přihlásila řada dobrovolníků ze 40 měst po republice, že budou podpisy sbírat,“ dodal Ondra. Ve středu u Anděla sesbírali asi 200 podpisů.

Babiš: Sbírejte podpisy, třeba zkusím Hrad

Domácí

Babiš: Uvidíme po Vánocích

Babiš Právu řekl, že o petici ví, ale neznamená to, že bude kandidovat. „V této chvíli vám na to neodpovím, protože to není na stole. Nejdříve musíme předat vládu. Pak budou Vánoce… A kandidátů na prezidenta je víc a víc, takže bude velký výběr,“ poznamenal Babiš. Před 14 dny ale odpověděl jedné fanynce na sociální síti takto: „Všichni se na to ptají, tak mě napadlo, že kdyby lidé začali sbírat petiční archy a bylo dost podpisů… Ale nechci předjímat, uvidíme. Teď to není téma.“

Novinářům svou kandidaturu nevyvrací a lehce téma přiživuje např. výroky o tom, že ho prezident Miloš Zeman, kterému skončí mandát v březnu 2023, ke kandidatuře vyzval.

Zeman uvrhl Česko do nejistoty a Babiš je už chromá kachna, píšou světová média

Zahraniční

Zatím nikdo kandidaturu neohlásil, ale všichni adepti budou muset příští rok přiznat barvu, nejpozději do listopadu, protože kandidátku musí odevzdat 66 dní před dnem voleb, které budou v lednu 2023.

V přímé volbě může každý český občan starší 40 let kandidovat, pokud získá buď souhlas 20 poslanců, nebo 10 senátorů, nebo petici za jeho kandidaturu podepíše 50 tisíc českých občanů, kteří mohou volit. Do kampaně mohou kandidáti investovat až 50 milionů korun, z toho v prvním kole 40, a dva, kteří postoupí do kola druhého, mohou přidat dalších deset milionů.

Kdo míří do prezidentských voleb? Babiše může ohrozit kandidát SPOLU a PirSTAN

Prezidentské volby

Podle náměstka ministra vnitra Petra Vokáče mohou případní kandidáti nebo jejich fanoušci sbírat podpisy celé pětileté volební období. „Podpisy na petici je možné sbírat i před vyhlášením voleb,“ řekl Právu Vokáč.

A s kým by Babiš změřil síly? Zatím se spekuluje o jménu generála Petra Pavla, šéfa odborářů Josefa Středuly, exšéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, ekonomky Drahuše Nerudové nebo předsedy STAN Víta Rakušana. Je možné, že zkusí své šance i kandidáti z minulých voleb senátoři Jiří Drahoš, Pavel Fischer nebo Marek Hilšer.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám