Hlavní obsah

Naštvaný Gazdík chce odložit hlasování o spolupráci s Piráty

• Aktualizováno

Lídr kandidátky STAN ve Zlínském kraji Petr Gazdík navrhl, aby hnutí odložilo hlasování o spolupráci s Piráty v příštích sněmovních volbách. Gazdík, který je místopředsedou hnutí, to ve středu uvedl v reakci na vývoj povolební situace ve Zlínském kraji. ČTK původně uvedla, že Gazdík navrhne, aby obě uskupení na celostátní úrovni nespolupracovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík (STAN)

Článek

„Naštvalo nás to, byl jsem v pondělí v Praze na vyjednávání s vedením Pirátů, kde nám bylo přislíbeno, že celostátní politika se projeví ve Zlínském kraji a Piráti nás budou brát jako preferovaného partnera. I na základě toho jsme se rozhodli, že nepřijmeme nabídku ANO a nepůjdeme do koalice s ANO a tím nevystrnadíme Piráty z koalice. Že budeme postupovat férově a Pirátům o této nabídce řekneme a dáme najevo, že pro nás je prioritnější být v koalici s nimi, o čemž svědčila i nabídka na post hejtmanky (pro Piráty), kterou bychom podporovali,” uvedl Gazdík.

Ten následně v prohlášení konstatoval, že nežádal vedení STAN, aby hlasovalo proti spolupráci s Piráty. „Pouze jsem na základě vyjednávání ve Zlínském kraji požádal o to, aby Celostátní výbor STAN odložil hlasování o zahájení spolupráce s Piráty,” ohradil se proti původní interpretaci ČTK.

Předseda hnutí Vít Rakušan hlasování odkládat nechce. V  drtivé většině krajů je podle něj spolupráce dobrá.

Ve Zlínském kraji ve středu pravděpodobně oznámí ANO, Piráti, ODS a ČSSD vznik společné koalice. Od 17:00 mají všechny čtyři subjekty naplánované společné jednání ve Zlíně, po něm by vytvoření koalice mohly oficiálně oznámit. Z 45 křesel v zastupitelstvu by jich koalice měla 24.

Volební jednička Pirátů Hana Ančincová uvedla, že strana vytvořila pro vyjednávání dvojblok s ODS. Společně podle ní odmítají spolupráci s dosavadním lidoveckým hejtmanem Jiřím Čunkem. Lidovci přitom vyzvali Piráty, STAN a ODS k vytvoření funkční koalice, která by měla 26 křesel v zastupitelstvu.

Hnutí ANO ve volbách v kraji získalo 19,08 procenta hlasů, druzí lidovci 18,62 procenta. Oba subjekty mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu po devíti mandátech. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů, stejně jako STAN. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli, šestá je ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli, stejně jich má koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, která byla osmá.

Reklama

Výběr článků

Načítám