Hlavní obsah

Výsledky krajských voleb Čechy nenadchly, většina lidí je nespokojena

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí je s výsledky letošních krajských voleb nespokojena. Podle průzkumu agentury STEM deklarovalo nespokojenost 56 procent lidí. Z těch, kteří byli volit, je spokojeno 52 procent dotázaných.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb

Článek

„V porovnání s předchozími volbami do krajských zastupitelstev je míra spokojenosti s letošními volbami nižší než v minulosti. Po krajských volbách v letech 2008 a 2012 byla zhruba třípětinová většina veřejnosti s výsledkem spokojena,” připomněl STEM.

V roce 2008 bylo spokojeno 62 procent lidí, o čtyři roky později to bylo 57 procent. Letos je to pouze 44 procent dotázaných.

Z voličů jsou spokojenější ti, kteří dali hlas lidovcům a ANO, naopak nespokojenost deklarují stoupenci KSČM. Ambivalentní postoj mají voliči ČSSD.

Největší nespokojenci nepřišli

Lidé, kteří nehlasovali, jsou častěji nespokojeni (64 procent). „U lidí, kteří k volbám nepřišli kvůli tomu, že jsou celkově politikou znechuceni, je míra nespokojenosti s výsledky voleb nejvyšší (81 procent),” připomněla agentura.

Kvůli nízké volební účasti nelze podle průzkumu prokázat zásadní rozdíly mezi jednotlivými kraji. „Zjištěná data orientačně ukazují jen mírně vyšší spokojenost v Kraji Vysočina, Jihomoravském, Pardubickém a Libereckém kraji, naopak nižší v Královéhradeckém kraji,” uvádí průzkum.

Průzkum se konal v termínu od 13. do 21. října a zapojilo se do něj 1054 respondentů.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb?
Ano
21,4 %
Ne
72,3 %
Je mi to jedno
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2011 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám