Hlavní obsah

V Liberci se o koalici stále vyjednává. Nadále bez ANO

Právo, Michale Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože Starostové pro Liberecký kraj s hejtmanem Martinem Půtou v čele ovládli krajské volby s obrovským náskokem, dohoda o podobě budoucí koalice v Liberci zatím nevznikla. Stále platí, že nejvíce pravděpodobnou variantou je vznik koalice Starostů s Piráty a ODS a že se o podobě koalice vyjednává bez hnutí ANO.

Článek

Tomu odpovídá i obsazení nejbližších jednání, naplánovaných na pondělní večer do budovy libereckého Krajského úřadu. Na první z nich si Starostové pozvali zástupce ODS, o hodinu později přivítají Piráty.

Právě kvůli rozdílným představám Pirátů se zatím dohodu o povolební spolupráci uzavřít nepodařilo. Ti totiž preferují koalici pouze se Starosty, tedy bez ODS. „Starosty jsme už také upozornili na to, že případnou koaliční smlouvu bude veřejně projednávat a schvalovat krajské fórum Pirátů, přičemž účast ODS v koalici snižuje pravděpodobnost jejího schválení,“ uvedl krajský lídr Pirátů Zbyněk Miklík.

Hejtman Martin Půta ovšem už krátce po vyhlášení volebních výsledků v sobotu večer uvedl, že pro těžkou dobu, která krajský rozpočet čeká, potřebuje kraj silnější koalici než jen dvoučlennou. Kvůli dosavadní neshodě s Piráty také nevyloučil možnost, že Starostové začnou o koalici vyjednávat i s hnutím ANO. Nicméně k tomu zatím nedošlo.

V Liberci se do 45členného krajského zastupitelstva probilo jen 5 subjektů. Kromě Starostů (22 mandátů), Pirátů a ODS (po 5 mandátech) ještě ANO (10 mandátů) a SPD (3 mandáty).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám