Hlavní obsah

ANO projelo volby ve středních Čechách. Bez covidu by to bylo lepší, míní Babiš

Novinky, jas, jam, jrb
Aktualizováno

Vládní hnutí ANO výhru ve středních Čechách nezopakuje a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová svůj post nejspíš neobhájí. Vítězství si připíše hnutí STAN a na druhé místo se před ANO dostali i občanští demokraté.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Andrej Babiš a Jaroslava Pokorná Jermanová ve štábu ANO po krajských volbách

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Zisk STAN po sečtení necelých 100 procent hlasů činil přes 22 procent, druhá ODS měla 19,75 a ANO 18,6 procenta.

Piráti měli 14,4 procenta hlasů a do krajského zastupitelstva by se měli dostat rovněž zástupci společného projektu Spojenci pro Středočeský kraj, který tvoří TOP 09, hnutí Hlas a Strana zelených.

Pod potřebnou pětiprocentní hranicíc podle všeho skončí komunisté, sociální demokraté i kandidáti SPD. Sociální demokraté přitom obhajovali 11 a komunisté 8 křesel v 65 členném zastupitelstvu. Sociální demokraté přitom s ANO v kraji v posledním volebním období vládli.

Jermanová potápí středočeské ANO

Krajské volby

„Kdyby nebyl covid, tak by výsledek byl lepší,” reagoval premiér a lídr ANO Andrej Babiš na dotaz, zda si myslí, že by ANo v kraji dopadlo líp bez Pokorné Jermanové v čele kandidátky.

Jermanová si to podle Babiše pokazila svými „aférkami”. Dosavadní hejtmanka čelila kritice například v souvislosti s využíváním služebního vozu jejím manželem či vysokými odměnami pro nejrůznější externí a krajské pracovníky, jejichž jména dlouhodobě odmítala zveřejnit. „Udělala chyby, ale na druhou stranu kraj dostal do plusu nemocnice,” uvedl Babiš.

I přes ztrátu kraje a neobhájení hejtmanského křesla prý výsledek předsedu hnutí „příjemně překvapil”.

Jermanová po volbách uvedla, že se těší na opoziční roli, ale že je i připravena jednat o koalici. Zatím ANO nikdo neoslovil. Důležité je pokračovat v rozdělané práci, řekla.

Jednička vítězného hnutí STAN ve Středočeském kraji Petra Pecková uvedla, že chce o koalici jednat s ODS, Piráty a TOP 09.

Místopředseda ODS Martin Kupka, který vedl kandidátku strany ve Středočeském kraji, řekl Novinkám, že jednání s hnutím STAN by se mělo uskutečnit ještě v sobotu. „Je to naše první varianta, uvidíme, jak se budou jednání vyvíjet,“ poznamenal.

Dodal, že za nejdůležitější považuje porážku současné hejtmanky ve volbách.

Foto: Právo

Andrej Babiš a Jaroslava Pokorná Jermanová ve štábu ANO po krajských volbách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám