Hlavní obsah

Za neprůhledné financování kampaně do Senátu padly pokuty za téměř 300 tisíc

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pochybení ve volební kampani před nedávným kláním do Senátu udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH) stranám a kandidátům pokuty v celkové výši 280 0000 korun. V pondělí to oznámil předseda úřadu Vojtěch Weis.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Úřad zahájil 31 řízení ohledně dodržování základních pravidel pro transparentní financování volební kampaně.

Uskupení i jednotliví kandidáti měli povinnost oznámit ÚDHPSH  internetové stránky s volebním účtem a informacemi o financování kampaně.

„Úřad následně údaje zveřejňuje na svých internetových stránkách tak, aby voliči

měli tyto důležité informace o způsobu financování volební kampaně k dispozici na jednom místě a nemuseli je složitě vyhledávat na internetu,” zdůvodnil Weis.

Z celkem 39 politických stran a hnutí, 14 koalic a 19 nezávislých kandidátů nesplnilo zákonnou povinnost 13 stran a hnutí, 10 koalic a 8 nezávislých kandidátů, uvedl úřad s tím, že udělil pokuty v celkové výši 280 500 korun a 11 napomenutí.

O jaké partaje, koalice a kandidáty se jedná, však není jasné. „S ohledem na neveřejnost správního řízení nebude Úřad k věci poskytovat další informace,” uzavřel Weis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám