Hlavní obsah

Babiš: Pokud bych měl být v opozici, v politice bych skončil

Premiér Andrej Babiš v pondělním rozhovoru na Frekvenci 1 připustil, že pokud by ANO skončilo po parlamentních volbách, které se konají v pátek a v sobotu, v opozici, z politiky nejspíš odejde.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Andrej Babiš

Článek

Babiš na Frekvenci 1 zopakoval, že je schopen domluvit se na koalici s kýmkoliv kromě Pirátů. Pokud by se mu to však nepovedlo a jeho hnutí ANO by po volbách skončilo v opozici, v politice by skončil.

„Nejsem jako (ministr kultury Lubomír) Zaorálek, který třicet let ve Sněmovně mluví a skutek utek'. Šel jsem do politiky jako manažer, takže neumím tolik mluvit. Kdybychom měli skončit v opozici, z politiky bych odešel,” uvedl Babiš.

V takovém případě by ho nelákal ani prezidentský post. „Už jsem unavený z neustálého hádání se v politice. Prezidenta dělat nechci,” doplnil předseda vlády.

Experti se shodli, že Babiš ve Francii daně zaplatil, říká investigativní novinářka Holcová

Domácí

Babiš se také vrátil ke kauze Pandora Papers. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se bude zabývat informacemi webu Investigace.cz, který v neděli napsal, že premiér si přes své firmy v daňových rájích poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře.

Premiér na Frekvenci 1 pochybnosti kolem nákupu odmítl a zopakoval, že „před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna”. Navíc se hájil tím, že tehdy ještě nebyl v politice.

V rozhovoru pro server tn.nova.cz připustil, že nemovitosti nakoupené ve Francii nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.

Nejméně v devíti zemích začne vyšetřování kvůli Pandora Papers

Zahraniční

„Znovu opakuji, že nejsem majitelem žádných nemovitostí. Ve Francii to funguje tak, že vám realitní kancelář nabídne přes právníka dům, dělají to tak úplně všichni tam,” uvedl předseda vlády.

Za kauzou Pandora Papers vidí lidi, kteří se jej snaží v politice zbavit.

„To jsou stejní lidi jako (bývalý předseda vlády Bohuslav) Sobotka a (někdejší ministr financí Miroslav) Kalousek, kteří si všechno vymysleli, aby mě dostali z politiky. Však i teď je za tím vším Sobotkův mozek, který je napojený na (miliardáře Zdeňka) Bakalu,” podotkl Babiš.

Káže vodu z kaluže a pije francouzské víno, pustil se do premiéra Bartoš

Domácí

Stejní lidé prý mohou i za další kauzy proti jeho osobě.

„Však oni vymysleli lex Babiš, kauzu Dluhopisy a Čapí hnízdo. Pořád proti mně všechno zkouší, poštvali proti mně i mého syna. Přitom já jsem všechny soudy vyhrál,” uzavřel Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám