Hlavní obsah

Zástupci fakult se obávají Bílé knihy pro terciární vzdělávání

Novinky, Martin Singr, Scio
HRADEC KRÁLOVÉ

Na půdě Filozofické fakultě Univerzity Hradce Králové se sešli zástupci akademických senátů patnácti fakult českých univerzit. Cílem setkání bylo zvolit společný postup proti nebezpečí, které spatřují akademikové v Bílé knize terciálního vzdělávání. "Hradecké prohlášení", které bylo adresováno ministrovi školství, však zůstalo bez odpovědi.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr školství Ondřej Liška ponechal Hradecké prohlášení bez odpovědi. Stejně jako provolání děkanů filozofických fakult z loňska.

Článek

Bílá kniha terciárního školství má být základním dokumentem, na základě kterého by se mělo české vysoké školství rozvíjet. Kromě jiného předpokládá také finanční a zájmové propojení českých univerzit se soukromou ekonomickou sférou a o „znormalizování“ výstupů těchto fakult v zájmu chystaného propojení. Skutečný záměr vzniku této reformy ale značně znepokojuje zástupce některých vysokých škol.

Dle citace ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je české vysoké školství vhodný objekt lobbingu. Ministru Liškovi i premiéru Topolánkovi bylo tedy adresováno provolání, kde zástupci akademických senátů většiny filozofických fakult České republiky vyjádřili své znepokojení nad vládním návrhem státního rozpočtu. Tento apel ale dle informací podaných na tiskové konferenci zůstal bez odpovědi.

Bílá kniha je údajně nebezpečím pro vysoké školství

Ze setkání akademických senátů vzešlo tzv. Hradecké prohlášení, které je zakládajícím dokumentem Iniciativy pro vzdělanost. V něm níže podepsaní zástupci fakult odmítají způsob přípravy Bílé knihy terciárního vzdělávání jako nedemokratický a hrubě omezující pravomoci vysokoškolských orgánů. 

„Samotnou Bílou knihu terciárního vzdělávání považujeme za nedostatečný a nebezpečný materiál pro kvalitu vysokého školství, ohrožující jeho demokratický charakter a nezastupitelnou funkci pro společnost. V této podobě ji pokládáme za nepřijatelné východisko pro tvorbu nové zákonné úpravy,“ uvádí se v prohlášení.

Bílá kniha je dle prohlášení snadno zneužitelná, nerealizovatelná, krátkozraká, klamná a problematické shledávají také financování. Závěrem signatáři prohlášení vyzývají nejširší akademickou obec, studenty, vědecké pracovníky a další občany této země o podporu ve snaze zabránit neuváženým a kontraproduktivním změnám v českém vysokém školství.

Co je Bílá kniha terciárního vzdělávání?

Definice ministerstva školství: Bílá kniha stanovuje základní rámec a podmínky, za kterých budou vzdělávací instituce svoji činnost realizovat. Změny v terciárním vzdělávání mají vést k uspokojení poptávky po vysokoškolském vzdělání, k vyšší konkurenceschopnosti ekonomiky, k trvale udržitelnému rozvoji, růstu inovačního potenciálu a současně akcentovaly sociální, kulturní a historické hodnoty.

Hradecké prohlášení je ke stažení i k podpisu zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám