Hlavní obsah

Vítěz soutěže v psaní na počítači zvládnul 660 úhozů za minutu

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN

Ve dnech 7. a 8. listopadu se v Obchodní akademii Hodonín uskutečnil již XIV. ročník soutěže ve zpracování textů na PC s mezinárodní účastí. Klání s názvem ZAV HODONÍN 2008 se zúčastnilo 70 účastníků z 27 družstev, přičemž čtyři družstva byla zahraniční.

Foto: Archiv, Právo

V Hodoníně studenti soutěžili v rychlosti psaní na počítači.

Článek

Nejprve proběhla talentová zkouška žáků základních škol, na něž se pan Zaviačič, organizátor soutěže, výrazně zaměřuje. Vyhrála dvojice žákyň z Gymnázia Hodonín.

Vlastní soutěž začala bodovaným tréninkem. V půl šesté proběhlo slavnostní zahájení, obohacené kulturním programem a následovala „Racine show“, nepřekládané pozdravy zahraničních hostů v jejich mateřštině či dialektu, zazněla mimo jiných jazyků také čínština či maďarština. Během slavnostního zahájení vystoupila také slečna Erika Gao z Číny, která mluvila o čínském textu a předvedla jeho záznam.

Skutečné soutěžení studenty čekalo druhý den, v sobotu od osmi do jedenácti hodin proběhly ve dvou vlnách všechny tři disciplíny v podobě desetiminutových opisů textu. Dva z nich byly z obrazovky, kde se sráželo 10 a 100 úhozů za každou chybu a jeden z papírové předlohy, v němž se za každou chybu odečítalo 50 úhozů. Celkem čtyři soutěžící překonali za půl hodiny hranici 14 000 úhozů (po odečtení penalizace za chyby), což je o jednoho více než loni.

Vítěz zvládne 660 úhozů za minutu

Soutěž škol byla velmi vyrovnaná, od pátečního bodovaného tréninku se v první devítce seřadili zástupci čtyř škol. Těsné vítězství mezi školami nakonec získalo vyrovnané družstvo z Obchodní akademie Valašské Meziříčí ve složení bratři David a Tomáš Křenkovi a Hana Belicová. V jednotlivcích zvítězil Ondřej Kanta z Obchodní akademie Heroldovy sady, který zvládl 660,7 úhozů za minutu, druhý byl Tomáš Křenek Obchodní akademie Valašské Meziříčí a třetí místo obsadila Iveta Kolarovčeková Oa SZeŠ Bruntál.

Reklama

Výběr článků

Načítám