Hlavní obsah

Veletrh WebExpo 2008 poprvé představil trendy moderního webu

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První ročník největšího českého odborného veletrhu o internetu WebExpo 2008 se uskutečnil 18. a 19. října v prostorách České zemědělské univerzity v Praze. Veletrh byl zaměřen na technologie, webdesign a marketing na webu. Pořádali ho projekt DvaNula a Provozně ekonomická fakulta ČZU za podpory Tuesday Business Network.

Článek

Na programu konferenční části veletrhu byly odborné přednášky předních českých a slovenských programátorů, webdesignérů, marketingových specialistů a dalších odborníků zabývajících se webem.

Dále se uskutečnil tzv. keynotes (klíčové přednášky), diskuzní kroužky na daná témata, firemní produktové přednášky, či burza odborné literatury. Veletrh byl určen jak pro širokou programátorskou veřejnost, pro malé a střední podnikatele na internetu, softwarové firmy a marketingová oddělení zabývající se on-line službami, tak pro větší firmy poskytující síťová řešení v B2B sféře.

Každý den konference se účastnilo více než 450 zájemců, z toho bylo více než 40% studentů. Celkem se uskutečnilo 50 přednášek: 23 přednášek bylo pro vývojáře, 8 přednášek bylo o internetovém marketingu, 7 přednášek zajistili hlavní partneři a 5 přednášek bylo zaměřeno na web design.

Doc. Zdeněk Havlíček, vedoucí Katedry informačních technologií PEF ČZU v Praze, po skončení konference řekl: „Určitě to byla zajímavá a částečně jiná konference než ty, které se na univerzitách konají. Jiná především v účasti mladých lidí, kteří se chtějí prosadit a něco neobvyklého, nového a zajímavého vykonat.“

Zdeněk Havlíček hodnotí i vybrané přednášky konference: „Témata byla aktuální, a to nejen pro vývojáře, ale pro všechny, kteří sledují vývoj webu. Bylo možné se seznámit nejenom s přístupy, které mohou pomoci novým projektům typu StartUp. Například pan Simone Brunozzi ukázal na možnosti Amazon Web Services (AWS) při zajišťování konektivity i výpočetních kapacit pro rychle rostoucí e-shopy.

Další přednáškou, která posluchače velice zaujala, bylo vystoupení pana Davida Špinara, který ukázal, že jen komplexní a systematický přístup může pomoci při zviditelnění firmy pomocí SEO nebo PPC reklamy. Jako třetí nezapomenutelný poznatek lze uvést komentář Josefa Holého na závěr přednášky „Pleteme sociální síť“ k problematice sémantického webu. Budou to především komunity, tzv. social net, které budou schopny definovat a udržovat významy, tzn. sémantiku moderního webu.“

Do soutěže o nejlepší studentský Web 2.0 projekt se přihlásilo 7 projektů. Vyhodnocení soutěže proběhne v prosinci 2008. Nejlepší projekty budou vyhlášeny 30. ledna 2009 při příležitosti dne Otevřených dveří PEF ČZU.

Reklama

Výběr článků

Načítám