Hlavní obsah

Vědci se podělí o své poznatky s veřejností

ČTK, mnu, Scio
Praha

Svět vědy odkryje svůj půvab v pěti městech po České republice. Akademie věd přichystala ve spolupráci s dalšími institucemi i zástupci privátního sektoru Týden vědy a techniky. Přednášky, pokusy, výstavy i setkání s předními českými vědci budou pro zájemce přichystány od 1. do 11. listopadu.

Foto: Archiv, Právo

Václav Pačes, předseda Akademie věd ČR

Článek

Týden vědy a techniky zavítá stejně jako vloni do Prahy, Brna, Českých Budějovic a Ostravy. Se světem vědy se mohou nově seznámit i Olomoučtí. Zatímco loňský program byl provázán tématy z oblasti biotechnologie, nanotechnologie a evropského kulturního dědictví, letos je hlavním tématem světlo.

V pražském Veletržním paláci bude například přichystána evropská putovní výstava Fascinace světlem, která se zaměřuje na optiku a optické technologie.

Možná je i prohlídka elektráren

Návštěvníkům budou zpřístupněna pracoviště několika desítek ústavů Akademie věd. K Týdnu vědy a techniky se připojily i vysoké školy, Muzeum policie a energetická společnost ČEZ, která nabízí prohlídku elektráren.

Vědci budou přesvědčovat veřejnost o úchvatnosti svých oborů přednáškami, workshopy, prezentací pokusů nebo netradičními výstavami. Program je zaměřen na milovníky vědy a techniky, školy a rodiny s dětmi.

"Nejzajímavější je, že veřejnost dostane možnost podívat se do našich špičkových pracovišť, všechna budou otevřena. Vědečtí pracovníci jsou připraveni na zodpovězení otázek a předvedou i zajímavé názorné ukázky. Kromě toho se nabízí mnoho doprovodných akcí jako například přednášky, výstavy a kurzy. Zpětná vazba bývá často ohromující," shrnul smysl celé akce předseda Akademie věd ČR Václav Pačes.

Podrobnosti o všech chystaných akcích naleznete na webové adrese věnované již 7. ročníku Týdne vědy a techniky (www.tydenvedy.cz). Na internetových stránkách http://prenosy.cesnet.cz/ bude navíc možné sledovat vybrané přednášky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám