Hlavní obsah

SOČ nabízí talentovaným studentům možnost řešit odborné problémy

Novinky, mnu, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středoškolská odborná činnost(SOČ) je soutěž, která již dvacet let umožňuje středoškolákům prohloubit odborný zájem o obor, kterému se plánují věnovat v průběhu vysokoškolského studia či pracovní kariéry. Díky nabídce 18 různých oborů v rámci SOČ mohou studenti různorodého zaměření sbírat první zkušenosti s odbornou činností.

Článek

Středoškolská odborná činnost umožňuje studentům uplatnit zájem o obor nad rámec možností spojených se středoškolskou výukou. V průběhu soutěže se studenti učí samostatně a tvořivě pracovat. Soutěž je vyhlašována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a historie její existence sahá až do roku 1978.

Od té doby si tzv. "sočka" získala dobré jméno nejen mezi středoškolskými pedagogy, ale i na vysokých školách. Některé fakulty dokonce za úspěch či samotnou účast v SOČ připočítávají studentům u přijímacích zkoušek pomocné body.

Nejlepší se mohou zapojit do mezinárodních soutěží

Účastníci soutěže vypracovávají samostatnou práci nebo učební pomůcku. Jejich díla posuzují odborníci a odborná porota. Studenti se v SOČ naučí řešit odborné problémy a osvojí si také náležitosti spojené s psaním odborného textu. Písemnou práci obhajují před odbornou porotou.

Soutěže se mohou zúčastnit studenti prakticky všech středních škol, od gymnázií přes obchodní akademie až po průmyslové školy. Své vědomosti mohou uplatnit humanitně, přírodovědně i technicky zaměření studenti.

Středoškolská odborná činnost probíhá zpravidla na úrovni školních, okresních a krajských kol. Pro nejlepší účastníky soutěž vrcholí celostátní přehlídkou. Nejúspěšnější řešitelé mohou být vybráni i k účasti v mezinárodních soutěžích.

Více informací o Středoškolské odborné činnosti naleznete na webových stránkách www.soc.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám