Hlavní obsah

Seznamte se s internetovým světem svého dítetě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná že ještě nemáte svou domácnost připojenou k internetu, a proto se o brouzdání svých dětí po síti nestaráte. Avšak počítačové učebny prakticky na všech školách jsou žákům v odpoledních hodinách volně dostupné a také hojně využívané.

Článek

Pro naprostou většinu dětí je denní brouzdání po internetu běžnou záležitostí. Týká se to nejen těch o něco starších, kteří si dopisují s kamarády, ale také těch těsně předškolních, kteří chodí se starším bráchou „zapařit“ nějaké hry. Už od útlého věku tak můžete ztrácet kontrolu nad tím, s kým a o čem se vaše děti baví. A to i přes to, že doma internet nemáte. Děti s k němu běžně dostanou ve škole.

Jistou možností jak ovlivnit obsah prohlížených stránek je cenzura a zákaz prohlížení určitých webových adres. To lze poměrně snadno nastavit například v prohlížeči. Stejnou možnost obvykle mají i školy. Čím je však dítě starší, tím je efektivní zabezpečení obtížnější a zvláště doma ho děti obejdou raz dva. Navíc je tento postup nevýchovný. Nejbezpečnější proto je si s dítětem v čas promluvit o tom, co se nehodí, aby dělalo a proč a vysvětlit mu, jak se po internetu bezpečně „pohybovat“.

Návodem může být několik základních rad, které se dočtete na všech serverech zabývající se problematikou:

  • vysvětlit dětem, co je pro ně nevhodné a co dělat, když se na stránky s takovým obsahem dostanou
  • v první řadě se všem na první pohled „konfliktním“ obsahům vyhýbat
  • nesdělovat nikde takové údaje, aby bylo dítě vyhledatelné (celé jméno a adresu, datum narození apod.)
  • nepovídat si s nikým o důvěrných věcech
  • nescházet se s nikým bez vědomí (a nejlépe i dohledu) rodičů

Nejobtížnější zřejmě bude rozpoznat, co je a co není závadný obsah a vysvětlit to dětem. Už jen proto, že se běžný rodič nemůže orientovat ve všech zkratkách a názvech pro různé obsahy webových stránek a často ho ani nenapadne, co vše dítěti hrozí. Příkladem nového slovníku může být slovo cyberstalking („kybernetický lov“), které označuje zneužívání online komunikace k nabízení nepožadovaných služeb a věcí, virtuální pronásledování, obtěžování a zastrašování vybraných uživatelů přes internet.

Zajímejte se proto, zda vaše děti chodí na internet a kolik na něm tráví času. Zda tam mají kamarády, se kterými si dopisují a co na něm dělají. Nejdříve se ale podívejte na některý z níže uvedených webů a seznamte se se světem internetu. Najdete na nich bezpečné návody jak pro sebe (rodiče), tak pro své děti, slovníky odborných výrazů i užitečné rady.

http://cms.e-bezpeci.cz/http://www.msmt.cz/vzdelavani/pravidla-pro-rodice-a-deti-k-bezpecnejsimu-uzivani-internetuhttp://www.saferinternet.cz/

http://www.nasedite.cz/

Co jste možná nevěděli

  • 14% dětí se osobně setkalo s někým, koho poznaly prostřednictvím internetu, ale jen 4% rodičů připouští, že k tomu mohlo dojít
  • 44% dětí, které surfují internetem navštívilo pornografické stránky
  • 30% dětí vidělo webové stránky obsahující násilí, zatímco tuto možnost připouští jen 15% rodičů

Zdroj: SAFT Gross-European survey (2003), www.saftonline.org

Reklama

Výběr článků

Načítám