Hlavní obsah

Saúdové vyšlou na zahraniční studijní pobyty více žen

Novinky, Scio, ArabNews.com
RIJÁD

Ministerstvo školství v Saúdské Arábii se rozhodlo přidělit stipendium všem studentům, kteří si zažádali o finanční podporu zahraničního studijního pobytu. Studium v cizině tak zakusí nově 5775 Saúdů. Překvapivou skutečností je, že mezi stipendisty mají převahu ženy.

Článek

Společenské postavení žen v Saúdské Arábii je hodnoceno zahraničními pozorovateli jako jedno z nejhorších na celém světě. V oblasti vzdělávání žen však země zaznamenává pokroky, především co se týče boje s ženskou negramotností.

I z číselných údajů o letošních držitelích stipendia krále Abdulláha vyplývá, že saúdské ženy začínají úspěšně konkurovat mužům v akademické i vědecké oblasti.

"Z celkového počtu 4779 studentů magisterských programů je 2585 žen, zatímco pro doktorské programy bylo vybráno dokonce 86 žen z celkového počtu 127 míst," uvedl Madžid Al-Harbí, vedoucí stipendijního programu.

V zahraničí studuje až 50 tisíc Saúdů

Na zahraničních vysokých školách studuje zhruba 50 tisíc posluchačů ze Saúdské Arábie. Mezi nimi jsou držitelé stipendií i ti, kteří si hradí studijní pobyt sami.

Podle zpravodajského serveru ArabNews.com jsou útočištěm saúdských vysokoškoláků univerzity ve dvaceti zemích světa. Saúdové projevují zájem zejména o studium lékařství a medicíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám