Hlavní obsah

Polští studenti bojují za nižší nájmy

Novinky, Scio
VARŠAVA

V sousedním Polsku již několik let panuje "boom" vysokoškolského studia. Studenti jsou přitom skupinou citlivou na rostoucí životní náklady. V posledních měsících v Polsku proběhlo několik protestních akcí, které se staví proti dalšímu zvyšování cen nájmů studentského bydlení.

Článek

Průměrná cena pronájmu dvoupokojového bytu činila ještě v červnu přibližně 13 000 korun ve Wroclawi, ve Varšavě 14 475 korun a v Katovicích 10 400 korun. Podle výsledků získaných portálem Szybko.pl a poradenskou firmou Expander se však ceny zejména u malých bytů nyní zvýšily oproti situaci v první polovině roku o 10-15%. Podobný růst pak proběhl u podnájmu pokojů.

Kdo chtěl získat levnější studentské bydlení, musel si je obstarat ještě před prázdninami. Nyní, v době vysoké poptávky, je situace zcela jiná. Levné bydlení je již rozebráno. Pro studenty je současná situace o to nepříjemnější, že se zvyšuje kontrast mezi cenou pronájmu místa v bytě a cenou ubytování na kolejích.

Nedostatečný počet míst na kolejích

Na kolejích čeká studenty ubytování, které má své nedostatky, ale také výhody. Malá plocha pokojů, pohyb velkého množství osob po chodbách, noční hlučné oslavy, na druhou stranu rozhodně ne samota, kvalitní připojení na internet a rychle dostupná pomoc kolegů např. s poznámkami z přednášek. Studenti si v současné situaci palčivě uvědomují, že celkový počet míst na relativně levných kolejích se již mnoho let nemění, přestože počty studentů trvale rostou.

Jaké emoce to vyvolává lze pozorovat na internetových fórech i stránkách polského tisku. Studenti, hledající bydlení, s nelibostí popisují, že v lepší pozici pro získání bytu jsou dívky a pak nekuřáci, protože obě skupiny jsou pro vlastníky přijatelnější. Vyjednávání o podnájmech se prodlužuje, majitelé bytů čekají na rozpoutání „cenové války“ mezi studenty. Pro zdražení mají i přesvědčivé argumenty: jsou to zkušenosti se studenty, kteří zacházeli nezodpovědně s vybavením bytu a neohlíželi se na sousedy, ale také stále rostoucí ceny energií.

Varšava v srpnu, Wroclaw v září 2008

První protesty propukly ve Varšavě již v srpnu, kde se mimořádně vysoké ceny v nabídce začaly hromadně objevovat o měsíc dříve, než bylo obvyklé v předchozích letech. Protest měl podobu snahy vyvolat hromadný bojkot pronajímatelů. Studenti ve Wroclawi (Vratislavi), která je centrem Dolního Slezska, se pak k těmto protestům v podstatě přidali.

Akce wroclawských studentů mají spíše symbolický charakter happeningů a diskusí, prostor dostaly v médiích a v internetu. Protestující jsou názoru, že nedostatkem ubytovacích míst by se mělo zabývat vedení vysokých škol.

"Situace ještě nikdy nebyla tak dramatická. Ve Wroclawi je dostatek inzerátů na bydlení, ale ceny jsou výjimečně vysoké,“ uvádí jeden z nich. Největší vysoké školy ve městě uznávají, že nová místa na kolejích jsou potřeba, odvolávají se však na to, že výstavba kolejí je dlouhodobou záležitostí.

Čeští studenti zatím podobnou formu protestu neiniciovali. Uvidíme, jak se budou ceny pronájmů měnit v dalších měsících, pod vlivem změn, ke kterým nyní na trhu nemovitostí dochází.

Reklama

Výběr článků

Načítám