Hlavní obsah

Olomoucká univerzita už podruhé otevírá své brány dětem

– PRAHA
Novinky, Scio

Zřízení dětské univerzity se v loňském roce na vysoké škole v Olomouci osvědčilo. Organizátoři cyklu přednášek pro děti se proto rozhodli na projekt navázat i v letošním roce. Přednášek vysokoškolských lektorů se od října do prosince zúčastní kolem stovky dětí z Olomouckého kraje.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Děti v Olomouckém kraji mohou zakusit, jak se studuje na vysoké škole

Článek

První ročník Univerzity dětského věku, v rámci níž se děti seznamují s poznatky, které jim učitele na základní škole či víceletém gymnáziu nepředají, probíhal vloni od října do prosince. Celkem v Olomouci realizovali deset přednášek pro děti včetně atraktivních experimentů a exkurzí. Malí vysokoškoláci si vyzkoušeli i celou řadu pokusů.

Na jaře tohoto roku pak projekt dětské univerzity pokračoval formou internetových chatů, které se vztahovaly k fyzice, chemii, zoologii i matematice.

Druhý ročník Univerzity dětského věku začal pro stovku studentů ve věku od 8 do 11 let imatrikulačním slibem. Navíc obdrželi i vysokoškolský index. K promoci děti dokráčejí mnohem rychleji než skuteční studenti. Diplom si v případě splnění předepsaných podmínek odnesou již před vánocemi.

Partnerem dětské univerzity je Moravské divadlo

"Podle očekávání je většina dětí z olomouckých základních škol, nejvíce je zastoupena ZŠ Stupkova. Děti ale budou dojíždět i z Přerova, Prostějova a dalších obcí v Olomouckém kraji. Někteří rodiče dokonce zavedli v dojíždění na Univerzitu dětského věku systém a budou se střídat v přepravě skupiny dětí," říká o složení účastníků letošního ročníku dětské univerzity člen projektového týmu Petr Albrecht.

Přednášející z řad skutečných univerzitních lektorů například představí dětem historické osobnosti matematiky, prozradí, co lze vyčíst z kostí nebo je uvedou do problematiky ostrovů z pohledu geografie. Ke každé přírodovědné přednášce pak připravuje Moravské divadlo Olomouc, partner projektu, jeden pohled do svého zákulisí.

Více informací o olomoucké Univerzitě dětského věku hledejte na webových stránkách http://www.projektmedved.eu/UDV.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám