Hlavní obsah

Nepřijali vás? Nevzdávejte se!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když uchazeč neuspěl, zůstávají stále ještě možnosti, jak po maturitě dál pokračovat ve studiu. Člověk tak nevypadne z rytmu a zůstávají mu studentské výhody.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Z Modravy směrem na Filipovu Huť se jezdí bezpečněji a plynuleji.

Článek

ODVOLÁNÍ

Neúspěšní uchazeči se mohou odvolat - nejprve na fakultu a pak na rektorát. Berou se v úvahu administrativní chyby nebo nesrovnalosti v testech (třeba sporná otázka), pokud to v celkovém součtu bodů hraje roli. Uchazeč má právo nahlédnout do všech materiálů, které souvisejí s přijetím či nepřijetím, tedy i do opraveného testu. Při přezkumu se posuzuje, zda nebyl porušen zákon, vnitřní předpisy a zda nedošlo k chybě při vyhodnocování testu. Někde mohou dodatečně mírně snížit bodovou hranici.

TECHNICKÉ VŠ

Na některých technikách vypisují druhá kola přijímacích zkoušek. Je snazší se na ně dostat, ale mnohem obtížnější vydržet do konce. V prvních ročnících končí až 60 procent studentů.

Pět fakult na veřejných vysokých školách s největší šancí na přijetí
1. Fakulta elektrotechnická ČVUT99,4 %
2.. Fakulta metalurgie VŠB-TU99,3 %
3. Fakulta strojní VŠB-TU98,9 %
4. Fakulta technologická UTB97,6 %
5. Fakulta strojní ZU94,8 %

VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY

Po neúspěchu na veřejné vysoké škole se lze ještě pokusit o vyšší odbornou školu, kde jsou šance na přijetí výrazně větší. Během léta vypisují druhá i třetí kola přijímacích zkoušek.

SOUKROMÉ VŠ

Hlásit se na ně můžete také později (kolem září a října). Šance na přijetí jsou zde výrazně vyšší. Až na pár výjimek berou téměř každého.

PLACENÉ KURSY

Ten, kdo má peníze, může zkusit dostat se na placený kurs celoživotního vzdělávání na VŠ, z něhož lze za podmínek stanovených fakultou přestoupit do denního studia zakončovaného titulem.

DALŠÍ MOŽNOSTI

Jazykové školy, kde se lze připravit na některou mezinárodně uznávanou zkoušku z cizího jazyka, jedno- až dvouleté pomaturitní studium, programy MBA, výuka v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám