Hlavní obsah

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje vzdělávání v oblasti cestovního ruchu

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

Konkurenceschopná pracovní síla, navýšení zaměstnanosti či třeba zvýšení kvality služeb v České republice. Nejen těchto cílů chce v oblasti cestovního ruchu dosáhnout Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. K tomuto účelu vznikl projekt Zkvalitnění profesní přípravy a vzdělávání v oblasti cestovního ruchu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kvalitu služeb v oblasti cestovního ruchu v ČR má zlepšit jednotná koncepce vzdělávání a profesní přípravy realizovaná Ministerstvem pro místní rozvoj.

Článek

Ve dnech 16. až 17. září 2008 se uskutečnil v rámci tohoto projektu MMR ČR seminář, jehož cílem byla prezentace výsledků hodnocení vzdělávacích aktivit v oblasti cestovního ruchu na úrovni vysokých škol, vyšších odborných škol, učňovského odborného školství, zaměstnavatelů v cestovním ruchu a dalších.

„Naším společným cílem je vytvořit ucelený systém vzdělávání v oblasti cestovního ruchu, v němž budou jednotlivé části pečlivě zmapovány a nastíněny jejich vzájemné vazby. V České republice neexistuje dosud obdobný projekt, který by řešil oblast cestovního ruchu takto komplexně,“ podtrhl význam projektu Ing. Daniel Toušek, externí konzultant projektu.

Dle slov Blaženy Křížové, ředitelky odboru cestovního ruchu MMR ČR a zároveň odborné gestorky projektu, jsou učebnice o cestovním ruchu zastaralé a obsahem se překrývající.

Ve vysokém školství chybí vzdělávací kapacity 

„Na tak velké množství akreditovaných oborů v cestovním ruchu je velmi málo odborných garantů, v České republice působí jen jeden profesor a čtyři docenti, z nich je část již v důchodovém věku,“ informovala Alžbeta Királová, pedagožka z Vysoké školy ekonomické, o alarmujícím stavu vzdělávacích kapacit pro oblast cestovního ruchu ve vysokém školství.

Navíc: jen 17 % absolventů učňovských škol zaměřených na cestovní ruch zůstává po pěti letech působení v oboru. Nedostatek pracovníků, často s neadekvátním vzděláním, a vysoká fluktuace zapříčiňují často nízkou kvalitu poskytovaných služeb v oblasti cestovního ruchu.

To chce nyní MMR ČR svou aktivitou změnit. „Musíme zatraktivnit tento obor pro veřejnost, přilákat více studentů a ve vyučeném oboru je udržet,“ nastínil problémy odborného učňovského školství Ing. Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting, která na projektu spolupracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám