Hlavní obsah

Jak nejlépe vybrat střední školu

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rodinách deváťáků stojí všichni před otázkou "co dál?" Je proto nejvyšší čas ujasnit si, jakým směrem má vaše dítě vykročit. Jakou školu si má vybrat. Ve čtrnácti či patnácti letech se děti těžko rozhodují o své profesní kariéře. Spoléhají spíše na rodiče.

Článek

Těm radí Zoja Franklová z Národního ústavu odborného vzdělávání: "Nejprve s dětmi přemýšlejte o pracovních činnostech, které je zajímají a kterým by se rády věnovaly. Potom k činnostem přiřazujte různá povolání."

"Dále si vytvořte seznam oborů, jež vedou k vámi vybraným povoláním, a hledejte školy, na nichž se tyto obory vyučují. Vypisujte si také výhody a nevýhody z hlediska dopravní dostupnosti školy, nutnosti internátního ubytování a vašich finančních možností v případě soukromých škol," dodává Franklová.

Nespoléhejte na loňská čísla

Ředitelé středních škol často doporučují rodičům, aby při výběru školy nehleděli pouze na počty přijatých žáků v minulém roce, ale aby skutečně vybírali instituci, jež vyhovuje požadavkům jejich dítěte.

Na mnoha středních školách dochází k takzvaným dvouletým anomáliím: v jednom roce je škola přeplněna a v následujícím naopak téměř nenaplněna a vyhlašuje další kola přijímacího řízení.

To je dáno tím, že od roku 2004, kdy vstoupil v platnost nový školský zákon, stále platí omezení stanovující, že pro první kolo přijímacího řízení se předkládá jen jedna přihláška. Žáci i rodiče mají obavy: když zjistí, že se na školu hlásilo loni mnoho žáků, dítě tam raději nepřihlásí, a naopak.

Navštivte školy osobně

Skvělou možností, jak se seznámit se střední školou, prostředím a učiteli, jsou dny otevřených dveří. "Dozvíte se konkrétní informace o podmínkách studia a taková návštěva školy může působit i motivačně, například ke zlepšení studijních výsledků," radí dětem Franklová.

Ptejte se na vše, co vás zajímá: na způsob výuky, na pracoviště pro odbornou praxi, jak škola komunikuje s rodiči, na mimoškolní aktivity žáků, na uplatnění absolventů této školy, zda se učitelé věnují žákům individuálně. Navštivte více škol, abyste mohli porovnávat a posuzovat, jak vám vyhovuje jejich velikost či třeba jednání pedagogů.

Sežeňte si reference

Pokuste se sehnat reference o škole. Jejich vizitkou jsou webové stránky. Mají určitou vypovídací hodnotu a sami uvidíte, jestli obsahují aktuální informace a dávají prostor také studentům, nebo pouze prezentují aktivity vedení.

Odpověď na častý dotaz, nakolik je škola "kvalitní", najdete částečně v kontrolních zprávách České školní inspekce (www.csicr.cz ). Z pravidelných kontrol středních škol vznikají veřejně dostupné zprávy, ve kterých jsou popsány přednosti a zjištěné nedostatky a celkové hodnocení školy.

Využijte poraden

Nejste-li si stále jisti výběrem studia pro své dítě, navštívit s ním odborníky v některé z poradenských institucí. Existuje několik možností, kam se můžete obrátit. V široké síti Informačních a poradenských středisek - IPS (www.portal.mpsv.cz ), které fungují při úřadech práce, získáte informace o povoláních a o uplatnění na trhu práce.

Můžete kontaktovat Centrum kariérového poradenství při Národním ústavu odborného vzdělávání v Praze - CKP (www.nuov.cz ), kde vám poradí s výběrem studia a obsahem vzdělávání. 

V zákaznickém centru při Ústavu pro informace ve vzdělávání (www.uiv.cz ) nebo v Informačním centru pro mládež při Národním institutu pro děti a mládež (www.icm.cz ) vám také pomohou najít školu.

V případě, že má vaše dítě studijní nebo výchovné problémy, speciální vzdělávací potřeby či zdravotní handicap, obraťte se na psychology a lékaře, kteří je odborně vyšetří, poskytnou metodickou pomoc a doporučí vzdělávací cestu.

Návštěvu pedagogicko-psychologické poradny neodkládejte, ať má vaše dítě dostatek času na případnou nápravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám