Hlavní obsah

Fyzikální olympiáda vrcholí celostátním kolem

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do celostátního kola 50. ročníku Fyzikální olympiády, které se koná od čtvrtka 26. února do neděle 1. března 2009 v Praze, postoupilo 51 z celkového počtu 59 úspěšných řešitelů krajských kol Fyzikální olympiády kategorie A.

Článek

Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek 26. února pod záštitou Akademie věd České republiky, v pátek pak budou soutěžící řešit teoretické úlohy, v sobotu přijde na řadu úloha praktická. Nedělní dopoledne bude zasvěceno slavnostnímu vyhodnocení výsledků soutěže.

Fyzikální olympiádu (FO) pořádá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky spolu s Jednotou českých matematiků a fyziků. Smyslem soutěže je získat žáky středních a základních škol pro hlubší studium fyziky a technických oborů a dát jim příležitost k tomu, aby mohli předvést, jaké jsou jejich vědomosti z fyziky a jak je dovedou používat při řešení úloh i v praxi.

Cílem FO je vyhledávat pro naši společnost budoucí odborníky ve fyzice a v technických vědách, neboť v souvislosti s neustálým vývojem vědy a techniky je těchto odborníků stále více zapotřebí, ale počet hodin výuky i počet zájemců o fyziku se snižuje.

Soutěž FO je dobrovolná. Kategorie A, B, C, D jsou určeny pro žáky středních škol. Všechny kategorie mají domácí a krajské kolo. Kategorie A, která odpovídá 4. ročníku střední školy, navíc vrcholí celostátním kolem. Pro žáky základních škol jsou určeny kategorie E, F a Archimediáda – kategorie G.

Fyzikální olympiáda má v České republice dlouhou tradici. Byla založena již roku 1959. Na jejím vzniku v bývalém Československu a na počátečním rozvoji v prvních dvaceti letech se významně podílel především prof. RNDr. Rostislav Košťál z Vysokého učení technického v Brně. Zakládal ji nejen jako vrcholovou soutěž středoškoláků, ale jako promyšlený systém, který si klade za cíl vyhledávat a pěstovat talenty na fyziku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám