Hlavní obsah

Fotografie přibližují svět vědy obyčejným lidem

Novinky, Scio
ČESKÉ BUDĚJOVICE/PRAHA

Čeští vědci neustále hledají nové způsoby, které jim pomáhají popularizovat badatelskou činnost v očích široké veřejnosti. Prostředníkem mezi prostým laikem a světem vědy se stále častěji stává fotografie.

Článek

Zajímavá myšlenka, jak propojit svět vědy se zálibou ve fotografování, se urodila před časem v hlavě doktora Jana Koláře. Pracovník Ústavu experimentální botaniky přišel s nápadem uspořádat fotografickou soutěž Rostlina s příběhem, do které se zapojili vědci i široká veřejnost.

Účastníci dostali za úkol nafotit rostliny a ke snímku vymyslet povídání, které by se mělo vztahovat například k biologii dané rostliny nebo k jejímu významu pro lidi. Nejlepší fotopříběhy budou vystaveny začátkem listopadu v průběhu Týdne vědy a techniky přímo v sídle Akademie věd.

Objekty pozorovatelné jen nejlepšími mikroskopy

Oproti tomu v Českých Budějovicích bude příští týden zahájena výstava, na které budou prezentovány exponáty z dílny samotných vědců. Fotografická vernisáž je zajímavá v tom, že není zaměřena na snímky s objekty, jež by bylo možné pozorovat běžným lidským okem.

Na výstavě Mikrosvět budou hrát hlavní roli tzv. mikrofotografie, které zachycují mikrostruktury života. Tyto snímky vědcům pomáhají při výzkumné činnosti. Zároveň jsou však jasným důkazem, že představy umělců mají mnohdy reálný základ v živé a neživé přírodě.

Vernisáž Mikrosvět - výstava české vědecké fotografie bude zahájena v Českých Budějovicích v Domě kultury Metropol od 14. října. Návštěvníci si budou moci prohlédnout fotografie od 28 českých vědců. Výstava potrvá až do 28. listopadu tohoto roku.

Na přípravě projektu se společně podílely Galerie Nahoře v Českých Budějovicích, Hydrobiologický ústav Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích a Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám