Hlavní obsah

Filozofická fakulta UP v Olomouci spouští projekt Upsolvent

Novinky, Bohumil Kartous, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Evropský sociální fond je jednou z možností, kterých mohou využít vysoké školy, pokud mají nápad a chybějí jim peníze na jeho realizaci. Touto cestou se vydala i Filozofická fakulta UP v Olomouci se svým projektem Upsolvent. Projekt by měl díky dotaci usnadnit cestu absolventů Univerzity Palackého do praxe a přilákat do Olomouce zajímavé přednášející.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Absolventi Univerzity Palackého budou mít v rámci projektu Upsolvent usnadněn přechod do praxe.

Článek

„Absolventům humanitních oborů teoretická vybavenost při výběru prvního povolání nestačí. Projekt Upsolvent má za cíl zlepšit jejich šance na trhu práce tím, že zvýší jejich praktické zkušenosti,“ říká řešitel projektu Mgr. Petr Bilík, PhD., mimo jiné pedagog na Katedře divadelních filmových a mediálních studií na Filozofické fakultě UP v Olomouci, kde se v českých poměrech unikátní záměr realizuje.

Jedním z cílů je posílit vzdělávání na poli managementu kultur, které není v tuzemsku zdaleka tak rozvinutá jako v zemích Západní Evropy. Přitom lidé, kteří projdou vysokoškolským vzděláním v této oblasti, jsou významnými nositeli kulturního života.

Upsolvent přivede do Olomouce zajímavé přednášející hosty 

Studenti se tak od září 2009 začnou vzdělávat v oborech, které jsou za oblastí působnosti filmových a mediálních studií – v informačních technologiích a v jejich praktickém využití, v právních a ekonomických aspektech v oblasti audiovize a divadla či pedagogické propedeutice. Na půdě univerzity bude po tři roky přednášet řada renomovaných odborníků –  specialisté na nová média, PR, autorské právo, renomovaní dramaturgové a novináři.

V zimním semestru 2009 zavítá do Olomouce mimo jiné umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová, která bude ve svém přednáškovém bloku přibližovat aspekty dramaturgie největšího filmového festivalu u nás nebo také Miloš Čermák, známý nezávislý publicista, odborník na nová média, který se ve své přednášce zaměří na možnosti praktického využití sociálních sítí.

Přednáškové bloky a workshopy jsou však pouze jednou z částí projektu Upsolvent. Druhou oblastí, kterou se bude realizační tým projektu zabývat, je systematické začleňování studentů Univerzity Palackého do praxe. „Vzniká databáze praxí a volných míst v kulturní sféře (televizní stanice, archivy, divadelní a filmové festivaly), již budeme postupně aktualizovat. Díky ní budou mít studenti snazší vyhledávání pracovních příležitostí v oblasti, kterou studují,“ říká Petr Bilík.

V rámci projektu jsou vyčleněni odborníci, kteří se soustřeďují na vyhledávání těchto volných pozic a kteří vyjednávají s institucemi a festivaly o začlenění studentů. Orientaci studentů a absolventů Univerzity Palackého na trhu práce bude navíc usnadňovat mentorské centrum, které bude jako součást projektu otevřeno na půdě Katedry divadelních filmových a mediálních studií začátkem roku 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám