Hlavní obsah

Dětské univerzity si získávají popularitu po celé Evropě

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké školy už se orientují pouze na vzdělávání studentů, kteří jsou více či méně čerstvými středoškolskými absolventy. Dnešní univerzity se snaží oslovit i zástupce dříve narozených generací, například formou univerzit třetího věku. A popularitu si začínají získávat i dětské univerzity, které mají za cíl oslovit nejmenší zvídavce.

Článek

Dětské univerzity se snaží nejmenším dětem předat vědecké poznatky a teorie, které nejsou součástí vykládané látky na základní škole či víceletém gymnáziu. Vysokoškolští lektoři se pokoušejí dětem přiblížit nikterak jednoduchou látku většinou hravou či interaktivní formou.

Účastníci kurzů na dětských univerzitách mají i vlastní obdobu vysokoškolských indexů. Po skončení studia je čekají promoce a diplomy. To nejpodstatnější, co si z univerzity odnášejí, je ovšem motivace ke studiu do budoucna.

Dětskou univerzitu u nás nalezneme například při olomoucké Přírodovědecké fakultě (UP) nebo při plzeňské Fakultě elektrotechnické (ZČU). Rozrůstá se i počet dětských univerzit na Slovensku. Bratislavská Dětská univerzita Komenského funguje dokonce již šestým rokem. Letos byla zpřístupněna akademická půda dětem i v Nitře či v Ružomberoku na Pedagogické fakultě Katolické univerzity.

Mezinárodní konference o dětských univerzitách

Dětská univerzita v Nitře je společným dílem Slovenské zemědělské univerzity a Univerzity Konštantína Filozofa. Jelikož se zde přednáší přes léto, mohou si děti zpestřit prázdninové dny poznáváním Evropské unie nebo základů informatiky.

Snaha přiblížit dětem univerzitní vzdělání získává již evropský rozměr, o čemž svědčí vznik sítě evropských dětských univerzit - organizace EUCUNET. Perspektivami dětských univerzit se bude zabývat mezinárodní konference v německém Tübingenu, kterou představitelé EUCUNET nachystali na prosinec letošního roku.

Více informací o dětských univerzitách v ČR naleznete na stránkách juniorfel.zcu.cz nebo www.projektmedved.eu/UDV.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám