Hlavní obsah

Buď klapne škola, nebo hurá do Anglie!

Právo, Michaela Srbená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V únoru podané přihlášky na vejšku znervózňují, když ještě není jistá ani maturita. Je to zápřah na psychiku, plno pochybností, spousta učení.

Foto: Spolek Náš Martinů

Ivan Ženatý – housle, Martin Kasík – klavír

Článek

S hotovou maturitou jsem se vrhla na další chytré knížky, které mě měly "spolehlivě" na vysokou dostat, protože toho, co jsme ve škole nestihli, nebo vůbec nebrali, byla spousta. Hlásila jsem se na čtyři vysoké školy. Dnes vím, že to byla chyba a znovu bych to neudělala. Nekryly se mi sice termíny konání přijímacích zkoušek jako řadě jiným, ale příprava na ně byla náročná.

První jsem dělala na peďák UK. Neochota a arogance profesorů byla překvápko. Zkoušky dopadly katastrofálně a mé sebevědomí bylo stejně nízké jako počet bodů, které se mi podařilo získat. Další přijímačky přede mnou a já jsem si byla téměř jistá, že už na žádné nepůjdu.

Nakonec jsem byla na všech. Každým neúspěchem jsem se viděla blíž k letadlu, které mě odváží jako dívku do domácnosti do Anglie. S největším napětím jsem čekala na výsledky z poslední školy, a právě tady trvalo zveřejnění nejdéle. Nakonec jsem se dočkala a díky internetu věděla, že jsem TAM. Dopis s pozvánkou k zápisu byl jen dovršením radosti.

Na zápise ke studiu jsme byli společně s dálkovými studenty, v místnosti nás byla asi stovka společně s nedýchatelným vzduchem. Seznámili nás se studijním řádem, kreditním systém a spoustou věcí, středoškolákům relativně neznámých.

Na vejšce se o vás nestará třídní učitelka, nikdo vám nic neporoučí, všechno je na vás. Vejška je volnost, spousta nových přátel, kteří myslí jako vy. Jediná překážka je semestrální zkouškové období. Přes semestr se na učení nepodíváte, a pak jen zíráte, kolik se toho odpřednášelo. Mám před sebou první zkouškové období, prý je každé jako maturita.

Kde získat více informací

U Lužického semináře 13, 118 00 Praha 1-Malá Strana, csvs@csvs.cz, tel.: 257 011 311

Vydává publikaci Jak na vysokou školu, kde jsou ke každé podrobné informace.

Celetná 13, 110 00 Praha 1, tel: 224 491 850, 222 232 452, ipc@ruk.cuni.cz,

Informace o studijních oborech, přijímacích zkouškách, nabídka pobytů ve světě, podrobnosti o uznání diplomů získaných v zahraničí, stipendiích, ubytování...

Weilova 1271/6, Praha 10 (konečná tram 22 a 26, stanice Nádraží Hostivař)

tel.: 274 869 698, kontaktní osoba: Libor Berný, poradna@nuov.cz,

Poskytuje informace o školách v daném regionu, podmínkách přijetí, počtu loni přihlášených a přijatých uchazečů a školném. Nabízí poradenství při volbě vhodného oboru, případně změny oboru. Lze si domluvit i osobní konzultaci (cena návštěvy 150 Kč). Vydává rozsáhlou příručku s přehledem všech VOŠ, podrobnosti najdete i na webu.

Senovážné náměstí 26, 110 06 Praha 1, 224 398 257, 236,

Má přehled VOŠ. Disponuje i údaji, jaká šance na přijetí je u jednotlivých vyšších odborných škol podle počtu přihlášených a přijatých v loňském roce.

Sinkulova 44, 140 00 Praha 4, tel.: 241 402 155,  karpisek@ssvs.cz.

Tato kancelář zastřešuje VOŠ, které jsou členy sdružení. I zde vám poradí, například kolik uchazečů se na danou školu loni hlásilo a kolik bylo přijato. Vydává brožuru VOŠ.

(Autorka studuje Zemědělskou fakultu na Jihočeské Univerzitě)

Reklama

Výběr článků

Načítám